INTERVIEW – Het binnenste buiten

‘Na de Tweede Wereldoorlog verhuurde Staatsbosbeheer het kasteel aan de Amsterdamse fotograaf Joop Colson,’ vertelt Caroline van der Lee, ‘kasteelvrouwe’, maar officieel Manager Platform & Communicatie. ‘Hij en de zijnen schilderden en behangden de muren, en in de kamers en zalen was het een creatieve drukte. In de jaren ’70 eindigde de huurovereenkomst en begon er een grote renovatie. Vanonder de verf en het behang kwam een empire schildering tevoorschijn. Toen ze dit eraf wilden halen om te restaureren, kwamen er nog meer lagen naar voren. Eerst een pastorale schildering en vervolgens een portret van een van de vroegere kasteeleigenaren en zijn vrouw. Al die tijd hadden de muren van Kasteel Groeneveld hun geheimen verborgen gehouden.’

Die verborgen geheimen en hiaten in de geschiedenis komen in ‘Kasteel Groeneveld. Buitenplaats voor stad en land’ naar voren. Aan de hand van gesprekken, gastenboeken, menukaarten, bronnen, archieven en meer kwam laag na laag het verleden bloot.

‘Kasteel Groeneveld is gebouwd rond 1710 en kende sindsdien een groot aantal eigenaren, renovaties en uitbouwingen. Een van de grote vragen hierdoor: wie heeft opdracht gegeven tot de bouw van de vleugels? Twee personen, Hasselaar en Van der Dussen, kwamen hiervoor in aanmerking. Papieren en bewijzen waren er niet, vermoedens wel. Die vermoedens zijn nu zekerheid en hierdoor weten we ook van wie de portretten zijn die vanachter de verschillende verf- en behanglagen verschenen,’ zegt Van der Lee.

De Groeneveld-geschiedenis gaat terug naar de 18e eeuw; de directe getuigen zijn van een recenter tijdperk.‘We wisten al dat de culturele voorhoede in de tijd van Colson op Kasteel Groeneveld een onderdak had. Zelfs de producer van de Beatles schijnt hier te zijn geweest en er bestaan ook foto’s van Jacques Brel en Liesbeth List. Eline Hopperus Buma en Dik van der Meulen spraken met allerlei vaste bezoekers uit die tijd: met Liesbeth List dus, en met Thijs van Leer, Eddy Posthuma de Boer…’

‘Kasteel Groeneveld. Buitenplaats voor stad en land’ is het resultaat van twee jaar onderzoek dat teruggaat tot het eind van de zeventiende eeuw, dus nog vóór de eerste steen van Kasteel Groeneveld werd gelegd. Het komt uit op het moment dat het kasteel zijn deuren heropent. Zie de kleuren op de bel-etage, ontdek de wandbespanning en de comeback van de oude keuken. Het goede leven is terug op Groeneveld.

Tromp, Joustra, Van der Heijden, Mathijsen en Hopperus Buma & Van der Meulen, Kasteel Groeneveld. Buitenplaats voor stad en land, Uitgeverij Thoth, ISBN 978 90 6868 596 1 ( € 24,95) – € 19,95 voor vrienden van Stichting Groeneveld (Deze aanbieding is geldig tot 30 december 2012)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven