Recensie: Mysterieuze, Scandinavische taferelen

Will Dean durft het aan, hij schreef een Scandi Noir, als Brit. Zijn debuut De jachtis het eerste deel in de Tuva-reeks over de dove verslaggeefster Tuva, die carrière probeert te maken in een klein Zweeds dorpje.

Door Merel Kuitert

In De jacht gaat Tuva Moodyson op zoek naar een verhaal dat haar carrière als verslaggeefster kan lanceren, waardoor ze, uiteindelijk, haar woonplaats Gavrik verlaat en haar dromen na kan gaan jagen. Waar er bijna nooit iets gebeurt in het plaatsje en Tuva voornamelijk schrijft over lokale aangelegenheden, worden er plots twee lijken diep in de bossen gevonden waarvan de ogen ontbreken. Ze worden in verband gebracht met de Medusa-moorden, die twintig jaar geleden plaatsvonden. Tuva ziet dit als haar kans en zet alles op het spel om de moordenaar te achterhalen.
De dove hoofdpersoon geeft het verhaal een interessant perspectief. Tuva’s problemen met liplezen en gehoorapparaatjes die niet nat mogen worden, maken dat je je als lezer bewust wordt van deze complicaties. Dit geeft een mooi inzicht in de gedachten van een dove persoon. Dit had het personage echter wel nodig, want verder heeft Tuva niet veel diepte. Met de stukken over haar moeder, die in een tehuis zit en langzaam wegglijdt, tracht de schrijver het personage diepgang te geven. Deze poging komt alleen niet zo lekker uit de verf. Het is duidelijk dat Tuva leeft voor haar carrière en daarvoor alles wegcijferd, maar hierdoor voelen de persoonlijkere stukken wat geforceerd, omdat ze duidelijk bijzaken voor haar zijn en ze er pas aan denkt als het niet anders meer lijkt te kunnen.
De plot is prima, hoewel de spanningsopbouw wat te wensen overlaat. Er wordt voornamelijk een hoop gereden in Tuva’s pick-up door moeilijk begaanbare landschappen. Hierdoor krijg je een helder idee van de omgeving, maar dit zorgt ook voor irritatie, omdat er simpelweg weinig gebeurt. Ook het einde wordt flink uitgerekt. De fervente thrillerlezers zullen honderd pagina’s voor het einde de dader waarschijnlijk al gevonden hebben, waardoor de aanloop naar de ontknoping langdradig voelt. 
Daarentegen is het whodunit-gehalte in deze thriller hoog en wordt het goed uitgewerkt. De gebeurtenissen vinden immers plaats in een klein plaatsje waar je ongeveer elk personage leert kennen, en allemaal hebben ze hun eigenaardigheden en motieven. Waar het personage Tuva (nog) niet lekker uit de verf komt in dit eerste deel, zijn de karaktereigenschappen van de andere dorpsbewoners om van te smullen: van de trollenmakende zussen tot de rare taxichauffeur. Je bent als lezer constant bezig met de vraag wie iets te maken heeft met de moorden, en constant alert op wat de dorpsbewoners doen en wat ze zeggen.
Al met al heeft het eerste deel van de Tuva-reeks een hoop verbeterpunten, waarvan de grootste het personage van Tuva is dat nog wat meer diepgang mag krijgen, en de langdradigheid van het plot. Hopelijk weet de auteur dat in de vervolgdelen recht te zetten, want De jacht blijft een lekkere whodunnit waarmee je volledig in het Zweedse plaatsje Gavrik verdwijnt.

Boekgegevens

Will Dean, Tuva 1. De jacht, Uitgeverij A.W. Bruna, 412 pagina’s (€ 21,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2021.  

Benieuwd geworden? Bestel dit boek bij uw lokale Boekenkrant-boekhandel. Kijk hier voor een overzicht. 

Berichten gemaakt 5307

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven