Misschien dat de naam Henrik Tamm je weinig zegt, maar het werk van deze in Zweden geboren kunstenaar ken je wel. Als conceptueel designer werkte hij namelijk mee aan de films rond Shrek en De Kronieken van Narnia. Nu publiceert hij met Ninja Timmy en de gestolen lach zijn eerste jeugdboek, over een heldhaftige kat die de misdaad in zijn stad bestrijdt. Boekenkrant sprak met het multitalent: een uniek kijkje achter de schermen van film én boek.
PROMOTIE – Je werkte lang in de filmindustrie. Was dat een voordeel bij het schrijven?
‘Ja, dat denk ik wel. Voordat ik begon met schrijven, heb ik jarenlang gewerkt als visual storyteller. Ik vertelde verhalen met beelden. Zo leerde ik hoe ik een compositie kan maken, hoe ik een verhaal kan opbouwen, hoe ik tempo in een vertelling kan brengen. Oftewel: hoe ik het publiek nieuwsgierig kan maken. Maar toen ik het boek aan schrijven was, merkte ik pas echt hoe nauw de band is tussen beeld en woord. Volgens mij spreken ze allebei hetzelfde gedeelte van je hersenen, of van je hart, aan. Dat hielp me zeker om het verhaal vorm te geven.’
Over dat verhaal: hoofdpersonage Timmy is een kat die besluit een ninjapak aan te trekken en met allerlei magisch speelgoed de misdaad te bestrijden. Hoe kom je erop?
‘Het begon toen ik Peking bezocht om daar een lezing over animatie te geven. Op een avond zat ik op een dak in een oud gedeelte van de stad de verjaardag van een vriend te vieren. Plotseling zocht een kleine grijze kat zijn weg door de vele pijpen en draden die over de daken liepen, en hij stond erop dat hij ook een stuk taart kreeg.
Terwijl hij het snoepgoed tevreden zat weg te kauwen, begon ik me af te vragen hoe zijn leven was: wie zijn vrienden waren, hoe hij zijn dagen doorbracht – en natuurlijk hoe hij eruit zou zien in een ninjapak.
De volgende dag bezocht ik een oude speelgoedwinkel, die al generatieslang door dezelfde familie werd gerund. De meeste spullen in de zaak waren met de hand gemaakt, en sommige voorwerpen waren zo mooi dat ze welhaast een magische kracht leken te hebben. Die twee indrukken vormden samen de basis voor Ninja Timmy en de gestolen lach.’
Het boek staat vol grappige scènes en komische personages. Is humor jouw manier om jongeren aan het lezen te krijgen?
‘Ik denk dat lachen belangrijk is voor iedereen, ongeacht leeftijd. Vreugde en gelach zijn fundamentele expressies: ze zijn een essentieel onderdeel van ons emotionele spectrum. Zonder emoties zouden we robots zijn, slechts gericht op geld en macht. Gelukkig is er iets groters aan de hand – iets wat we allemaal voelen. We streven naar harmonie, schoonheid en goedheid. Dat is waarom er kunst bestaat. Emoties gaan hand in hand met verbeelding. Volgens mij is dat de reden dat de mens zich zo heeft kunnen ontwikkelen.’
Boekgegevens
Henrik Tamm, Illustrator: Henrik Tamm, Ninja Timmy en de gestolen lach, Vertaler: Sophie Kuiper, Clavis Uitgeverij, ISBN 978 90 448 2228 1, (€19,95)