Altijd al in het interieur van je lievelingsboek willen stappen? Of in de stoel van Matthijs van Nieuwkerk willen zitten om jouw favoriete boek aan te prijzen? Dit is slechts een greep uit de vele activiteiten die centraal staan in 2016 dat is uitgeroepen als jaar van het boek.
Nederlandse en Vlaamse instellingen werken samen om in 2016 de grootste Nederlandstalige boekmanifestatie ooit op te zetten. Organisaties als het CPNB, het Letterfonds en de Koninklijke Bibliotheek slaan de handen ineen om van 2016 het jaar van het boek te maken. De missie is om de toekomst van het boek te verkennen en te laten zien wat het Nederlands taalgebied al aan pareltjes heeft opgeleverd.
De manier waarop mensen lezen is op dit moment snel aan het veranderen. Verkoopcijfers schommelen en digitalisering maakt alles overal beschikbaar. In 2016 staan Vlaanderen en Nederland ook centraal op de Frankfurter Buchmesse, de belangrijkste boekenbeurs ter wereld. Deze aandacht, samen met de organisatie van het jaar van het boek, moet een impuls geven aan de toekomst van het boek in het Nederlands taalgebied. De behoefte aan verhalen, duiding, informatie, kennis en ontspanning is namelijk van alle tijden.
Het hele jaar zal een rondtrekkende boekenparade vijftien verschillende steden in Nederland en Vlaanderen aandoen. Daarnaast wordt, in samenwerking met het televisieprogramma De Wereld Draait Door, het belangrijkste boek in de Nederlandse taal verkozen. In 2016 zullen ook alle boek- en bibliotheekactiviteiten onder de gemeenschappelijke noemer van ‘Het jaar van het Boek’ gepresenteerd worden. De verkiezing van het belangrijkste boek, als de boekenparade, hebben als doel om de honderd belangrijkste boeken in de Nederlandse taal uit te lichten. Dit gebeurt aan de hand van tien thema’s: literatuur, geschiedenis, kinderboeken, dagelijks leven, geloof & filosofie, geografie & reizen, sport & spel, kunst & cultuur, taal & kennis en natuur & techniek. Niet alleen machinaal gedrukte boeken dingen mee naar de titel. Handschriften, handgedrukte boeken en digitale uitgaven worden allemaal meegenomen in de eerste selectie door deskundigen. Uiteindelijk heeft het publiek de laatste stem in de uitverkiezing, iedereen kan op een website zijn stem uitbrengen.
bron: CPNB/mustreads.nl
foto: wikipdia.org
Wauw! Ik heb hier zo’n zin in! Geweldig dat er ook zo veel aandacht voor zoveel verschillende genres is. Ik zal mij als boekverkoper en boekblogger optimaal inzetten!