Heerlijke schaamteloosheid

Het betoverende licht van Afrika, de goudgele velden in de Provence: ik kan ervan dromen. Voor de Zuid-Afrikaanse schrijfster Marita van der Vyver zijn dat de werelden waarin ze schrijft, kookt, leeft.

Door: Eva Posthuma de Boer

Marita van der Vyver werd in 1958 geboren in Kaapstad. Ze studeerde Afrikaans, Frans en journalistiek aan de universiteit van Stellenbosch. In 1992 bracht ze haar eerste roman uit: Griet skryf een sprokie, waarmee ze grote prijzen won en vele grenzen over ging. Sinds 1999 woont ze in de Provence, samen met haar Franse echtgenoot – het was dus de liefde die haar naar Frankrijk bracht. Zucht.
Behalve romans, jeugdliteratuur en kinderboeken, heeft ze inmiddels ook twee kookboeken geschreven, samen met die grote liefde, die de cuisine française van huis uit in de vingers kreeg. Een aantal romans van Marita van der Vyver is vertaald in het Nederlands, zoals Vergenoeg en Stiltetijd, en ook haar nieuwste titel is er nu in vertaling: Koud Opgediend, een lijvige, openhartige briefroman. Van der Vyver verhaalt op luchtige wijze over een zwaar onderwerp, en net als in haar andere romans schuwt ze maatschappelijke issues niet.
Protagonist Clara Brand is culinair recensente, en woont met haar man en drie kinderen in Johannesburg, een stad die nog altijd beheerst wordt door angst en agressie. Clara ontdekt dat haar man een relatie heeft met de veel jongere, dunnere, blondere Anais. Het huwelijk strandt, en in al haar misère besluit Clara om Johannesburg te verruilen voor het veiliger Kaapstad en een nieuw begin te maken. Middels brieven aan onder andere haar ex, haar zus en aan Marita van der Vyver (!) volgen we Clara tien jaar lang, precies zo lang als ze nodig heeft om over haar kapotte huwelijk heen te komen. De eerste jaren zijn vooral vervuld van woede, die wat mij betreft hier en daar met te grove taal is weergegeven voor een roman. Langzaamaan raapt Clara zichzelf bijeen. Ze begint met het geven van kookworkshops, sluit nieuwe vriendschappen, dealt met haar puberende zoons, en laat een minnaar toe. Ik vind het een lang proces dat Clara doormaakt, en het verhaal keuvelt wat mij betreft ook iets te lang door. Maar de schaamteloosheid waarmee het verdriet en de onzekerheid van Clara wordt beschreven, is heerlijk. Voor wie ooit wordt verlaten voor een ander biedt Koud Opgediend zeker troost, voor wie van plan is een ander te verlaten is het boek een reden om zich nog eens goed achter de oren te krabben…

koud opgediend

Boekgegevens

Marita van der Vyver, Koud opgediend, Uitgeverij Orlando, ISBN 978 94 920 8620 4 (€ 19,95)

Deze recensie verscheen eerder in BKKoken, editie november 2015.

Berichten gemaakt 5308

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven