2011 en 2012 worden Maeterlinckjaren in Gent

Op die manier looft Gent de enige Belgische Nobelprijswinnaar, Maurice Maeterlinck, die in 1911 (exact 100 jaar geleden dus) ’s werelds meest prestigieuze literatuurprijs won. Hij werd geboren in 1862 – in 2012 dus 150 jaar geleden.
Op het moment van zijn Nobelprijs was wereldwijde roem van Maurice Maeterlinck al jaren een feit en stond zijn literaire genie nergens meer ter discussie. In vele talen werd zijn werk uitgegeven. Maar hoewel Maetelinck een Gentenaar en een Vlaming was, schreef hij van origine in het Frans – en daarom wachten Nederland en Vlaanderen nog altijd op de eerste Nederlandstalige Nobelprijswinnaar.
Diverse grootscheepse activiteiten staan op stapel: een operabewerking van Maeterlincks toneelstuk L’Intruse door onder meer componist Luc Brewaeys, een tentoonstelling over zijn wereldberoemde toneelstuk L’Oiseau Bleu, een literair museum dat aan zijn leven en werk is gewijd, een nieuwe, Nederlandstalige editie van zijn poëzie en een colloquium aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde staan nu al gepland.
Bron: Gent.be en Papieren Man.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven