Het fenomeen: ‘Zomerlezen’

Van autostoel tot Frans vakantiehuis: Sanne en Meie lezen deze zomer overal hun boeken. Deze maand bespreken ze dan ook het fenomeen ‘zomerlezen’.

Sanne: Daar gingen we dan, op weg naar de zon. De auto vol geladen met badmintonrackets, badlakens, een koelbox vol Hollandse etenswaren én een tas met boeken. Vooral mijn moeder, zus en ik haalden het maximaal aantal te lenen boeken uit de bibliotheek om elke verloren minuut van de vakantie te kunnen lezen. Niets is heerlijker dan in de tuin bij het vakantiehuisje in Frankrijk of aan het strand weg te dromen bij een spannend boek. We gaan tegenwoordig niet meer elke zomer als gezin onbezorgd twee weken op vakantie. Maar wat ik nog wel doe, is eindeloos lang lezen in een ontspannen positie, iets wat bij de zomer hoort. Na een turbulent jaar waarin ik mij bezig heb gehouden met het afronden van mijn bachelor en het kiezen van een master, verheug ik me op de titels die in een stapeltje op mij liggen te wachten. De afgelopen maanden heeft de Boekenkrant aandacht besteed aan zoveel bijzondere nieuwe boeken dat mijn zomerleeslijst alleen maar zal groeien. En dan stel ik voor dat we deze trend gewoon doorzetten als de zomer voorbij is. In de trein naar de universiteit waar ik mijn master zal gaan doen, op de bank met een kop thee of als het kan nog even in de zon op het balkon. Terugdenkend aan deze zomer vol leesplezier.

Meie : Boeken uitzoeken voordat je op vakantie gaat. Het maakt me blij en verdrietig tegelijkertijd. Aan de ene kant verheug ik me op het idee van de zomer: liggend aan een zwembad, een diva-zonnebril op het hoofd en een nieuw boek in mijn handen. Aan de andere kant word ik droevig: er valt nog ontzettend veel te lezen, maar daar krijg ik waarschijnlijk nooit meer de kans voor. Het leven is te kort voor alle pagina’s die schrijvend Nederland én buitenland gevuld hebben. Dus hoe maak je ooit een keuze tussen een nieuwe bestseller en een oude roman? Toch is het me ook dit jaar weer gelukt. Een stapel boeken, het afgelopen jaar verzameld uit allemaal tweedehands winkeltjes, ligt al op me te wachten. Dit keer geen geplunderde bibliotheek of een overhoop gegooid huis in de zoektocht naar dat ene boek. Nee, deze vakantie ga ik me niet bezighouden met wat ik nog MOET lezen. Ik laat me achterover vallen en verrassen door de onbekende titels die mij dit jaar vergezellen. Want daar is de zomer voor! Helaas heeft mijn leesvakantie vaak een trage start, want lezen in een rijdend voertuig lukt me niet: ik word wagenziek. Dus waar iedereen in de auto al naar zijn of haar boek grijpt, zit ik me nog twee dagen te vervelen. Gedoemd strak voor me uit te staren en naar mijn vaders oude rockmuziek te luisteren. Één pluspuntje: kijken naar de gezichten van lezende mensen is prachtig. Door die gezichten ben ik dankbaar voor de zomer. Niet alleen omdat je vrij bent, maar ook omdat het mensen de kans geeft te lezen. En laten we eerlijk zijn: lezen zouden we allemaal meer moeten doen.

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie juli 2014.

Foto: Abhi Sharma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven