Wat te lezen in de Week van het Korte Verhaal?

Van 14 t/m 21 februari 2016 wordt voor de vijfde keer de Week van het Korte Verhaal gevierd. Wij van de Boekenkrant zijn dol op korte verhalen, en wijzen je in deze week daarom graag op onze favorieten.

Redacteur Nicole van der Elst: De doden van James Joyce
Dublin, 6 januari 1904. Een groep vrienden en kennissen komt samen om het kerstseizoen af te sluiten. Er wordt gegeten, gezongen en gedanst, maar toch roept deze levindigheid constant herinneringen op aan personen die zijn overleden. Zo barst de vrouw van hoofdpersoon Gabriel Conroy opeens in tranen uit bij het horen van een lied. Het is juist deze zangpartij die herinneringen oproept aan haar overleden jeugdliefde Michael Furey. Conroy leert op deze manier waarom hij er nooit in slaagt de levens van zijn vrouw en hem te laten samenvallen; schaduwen uit het verleden blijven het heden beïnvloeden.

Tijdens mijn uitwisseling aan een Ierse universiteit hield een docent twee uur lang een vlammend betoog over dit korte verhaal. Aangestoken door zijn enthousiasme kocht ik dezelfde avond Dubliners, de verhalenbundel waarin De doden het laatste verhaal is. Melancholie, tederheid, passie en gefrustreerde levens, Joyce bespeelt met gemak het hele scala aan menselijke emoties in dit verhaal. Vooral de slotscène waarin Conroy en zijn vrouw samen in een hotelkamer verblijven behoort, wat mij betreft, tot een van de mooiste scenes uit de Engelstalige literatuur!

Ondanks dat werken als Ulysses en Finnegans Wake James Joyce de naam hebben gegeven van een zeer ontoegankelijk schrijver laat De Doden, en de bundel Dubliners in zijn geheel, je op een hele toegankelijke manier kennis maken met deze literaire reus.

Hoofdredacteur Anouk Abels: Sneeuw, glas, appels van Neil Gaiman
Denk je dat je weet hoe het verhaal van Sneeuwwitje verliep? Wie de slechterik was, en wie de heldin van het verhaal? Think again. In dit heerlijk donkere verhaal van Neil Gaiman wordt het bekendste sprookje ter wereld op zijn kop gezet. En krijgt de beschrijving van Sneeuwwitjes uiterlijk – haar zo zwart als kool, lippen roder dan bloed en huid zo wit als sneeuw – wel een hele enge bijklank…

Dit was het eerste verhaal dat ik van Neil Gaiman las; inmiddels is hij mijn favoriete schrijver geworden. In zijn boeken vermengt hij mythes, sprookjes, fantasie en werkelijkheid tot onweerstaanbare, verrassende en donkere werelden voor jong en oud. Ik kan je zijn hele oeuvre aanraden, maar er is één ding waar deze schrijver absoluut het allerbeste in is: korte verhalen schrijven. De bundel Spiegels en rook, waar de bovenstaande vertelling in staat, is en blijft mijn favoriete Gaiman-boek. Eentje om tijdens deze Week van het Korte verhaal te verslinden alsof het de mooiste, roodste en gevaarlijkste appel in het mandje is.

Redacteur Nina Visser: Romeinse koorts van Edith Wharton
Hoewel Edith Wharton (1862 – 1937) zelf tot de aristocratie behoorde, zijn het vaak dames en heren van gegoede afkomst die ze op de hak neemt. In dit verhaal volgen we een gesprek tussen twee dames uit de hogere klasse, die allebei in Rome zijn om hun dochters te begeleiden tijdens hun vakantie. Ze halen herinneringen op aan de periode dat ze zelf jong waren en Rome bezochten, maar naarmate het verhaal vordert merk je dat de relatie tussen beide vrouwen niet zo warm is als op het eerste gezicht lijkt. Wat heeft zich twintig jaar geleden in Rome tussen hen afgespeeld?

Het manco van veel korte verhalen is naar mijn mening dat ze er niet in slagen om een complete, geloofwaardige wereld te schetsen. Dit geldt echter niet voor Wharton! Het mooie aan haar verhalen is dat ze in enkele zinnen een personage en zijn of haar beweegredenen weet neer te zetten. Je merkt direct dat Wharton beschikt over een enorme mensenkennis. In Romeinse koorts bijvoorbeeld is het geweldig om te lezen hoe ze de innerlijke strijd van beide dames beschrijft, en die afzet tegen de uiterlijke schijn die ze beide proberen op te houden. Een waar kunstwerkje van vijftien pagina’s, met een geweldige slotzin.

Boekgegevens

  • James Joyce, Dublinezen, vertaling: Erik Bindervoet, Robbert-Jan Henke, Uitgeverij Athenaeum, ISBN 978 90 253 0077 7 (€ 19,99)
  • Neil Gaiman, Spiegels en rook, vertaling: Erica Rijsewijk, Rob van Moppes, Uitgeverij Luitingh, ISBN 978 90 245 3045 8 (€ 13,50)
  • Edith Wharton, Romeinse koorts, vertaling: Lisette Graswinckel, Uitgeverij Van Oorschot, ISBN 978 90 282 4217 3 (€ 22,50)
Berichten gemaakt 5328

Eén gedachte over “Wat te lezen in de Week van het Korte Verhaal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven