Voynichmanuscript ouder dan gedacht

Het Voynichmanuscript geldt als de meest mysterieuze tekst uit de geschiedenis. Nam men eerder aan dat het manuscript uit de zestiende eeuw dateerde, het blijkt te zijn geschreven in de vijftiende eeuw. Het is geschreven op dierlijk perkament en met behulp van C 14-datering (de hoeveelheid van het “koolstof 14-atoom” in een voorwerp zegt iets over de leeftijd ervan) is de leeftijd preciezer vast komen te staan.
Maar verder is het manuscript in nevelen gehuld. Het werd in 1912 ontdekt en is in eigendom van de Universiteit van Yale. Geen enkele wetenschapper is erin geslaagd ook maar één enkel woord van het manuscript te ontcijferen. De tekens waaruit de tekst bestaat, komen in geen enkele taal ter wereld voor. Bij de tekst staan afbeeldingen van planten en diagrammen. Het zou kunnen gaan om een boek met recepten, of over (al)chemie.
De geheimzinnigheid heeft van het Voynichmanuscript de ‘Heilige Graal’ van de cryptografie gemaakt. Ook tal van codekrakers die in de Tweede Wereldoorlog successen boekten, beten hun tanden stuk op het manuscript. Daarmee versterkte ook het vermoeden dat het manuscript betekenisloos, onzin, is.
Bron: Nu.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven