Vladiwostok – P.F. Thomése

door Roel Weerheijm

De meeste 21e-eeuwse romans zijn grofweg onder te verdelen in postmodernistische uitingen en vlotte, eigentijdse verhalen. Vladiwostok! is een boek uit de tweede categorie. Het is gebaseerd op waarheid, zo blijkt uit de “Formaliteit” voor aanvang van het eerste hoofdstuk; een (her)ordening van een non-fictionele geschiedenis. Hoofdpersoon Fons Nieuwenhuijs is spin doctor annex sidekick van politicus in spé Hans Portielje. Hans is verslaafd aan (jonge) vrouwen. Volgens Fons is hij een “kutjesjager”. Dit droomleven houdt hij, naast getrouwd te zijn met Margot van Heusden Altena, moeiteloos vol. Fons heeft een paar buitenechtelijke kinderen, maar is verzand in een ongemakkelijke verstandhouding met beide moeders. Zijn kinderen moeten hoe dan ook geheim blijven voor zijn vrouw Pam; zij kan zelf geen kinderen krijgen. Fons’ liefdesleven is klungelig en zelfs in zijn eigen bedrijf is hij allerminst de grote man. Hij is jaloers op Hans, die alles voor elkaar lijkt te krijgen wat hij wil. Fons noemt zich niet voor niets “Mister Nobody himself”. Eigenlijk kan hij maar één ding en dat is anderen verbeteren. Daarmee, en met zijn geweten dat hem in de liefde zoveel parten speelt, probeert hij Hans de Haagse politiek binnen te krijgen.
Uiteindelijk is alles seks. Ook politiek. Thomése duwt de lezer onder in de (soms bijna dwangmatig) seksuele geest van Fons. Zelfs als hij zijn 17-jarige dochter weer eens ziet, raakt hij geobsedeerd door haar borsten en hoopt hij dat Hans maar van haar afblijft.
De auteur bedient zich van een slanke schrijfstijl, niet meer woorden dan nodig en vooral: niet moeilijker dan nodig. ‘Vlot’ lijkt het kernbegrip. Heel eigentijds komen hier en daar alledaagse Engelse termen langs (“Fuck, man, shit.”, “Good old Daddy-o.”). Het politieke verhaal is eigenlijk maar bijzaak; seks als motor, als centrum van het leven waarnaar alles te relativeren valt, en vooral de goed uitgewerkte verhouding tussen de net niet vlotte Fons en de aalgladde Hans, zijn door Thomése meer dan overtuigend neergezet.

P.F. Thomése, Vladiwostok, Uitgeverij Contact ISBN 978 90 254 2295 0 (€ 14,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven