Verrader Rowlings pseudoniem krijgt boete

De advocaat die vorig jaar verklapte dat Robert Galbraith een pseudoniem was van de succesvolle schrijfster J.K. Rowling moet een vergoeding betalen van 1.000 pond vanwege privacyschending.

Na de succesvolle Harry Potter-reeks van de Britse auteur koos J.K. Rowling ervoor om onder een pseudoniem verder te schrijven. The Cuckoo’s Calling (in het Nederlands: Koekoeksjong) verscheen in april vorig jaar onder de naam van Robert Galbraith. Anders dan de Harry Potter-boeken is Koekoeksjong een misdaadroman. Rowling had eerder aangegeven dat ze in dat genre verder wilde schrijven.

Privacyscending
Rowling had in vertrouwen verteld aan advocaat Chris Cossage dat zij eigenlijk de auteur van Koekoeksjong was. Hij vertelde het aan een vriendin, die op haar beurt de pers inlichtte. In de Sunday Times van 14 juli 2013 werd het geheim onthuld, waarna het zich razendsnel verspreidde. Hoewel de verkoopcijfers omhoog schoten, was Rowling niet blij. Ze sleepte Cossage voor de rechtbank, waar werd besloten dat hij een boete moet betalen van 1.000 pond wegens privacyschending.

Koekoeksjong
Koekoeksjong werd in eerste instantie niet razend populair. Privédetective Strike krijgt in het boek een belangrijke opdracht. Een fotomodel lijkt zelfmoord te hebben gepleegd, maar haar broer is ervan overtuigd dat er meer achter zit. Samen met zijn assistente Robin gaat Strike op onderzoek uit. Hoewel het boek zo geschreven is dat er een vervolg zou kunnen zijn, is het nog maar de vraag of Rowling daaraan begint nu haar naam is onthuld.

Bron: theguardian.com / independent.co.uk

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven