Vermist op Koh Phi Phi: Zoeken in een ravage

Efficiënt en oprecht geïnteresseerd
Het epicentrum van de nationale politiek is altijd druk, de tijd moet zo efficiënt mogelijk zijn benut. Wellicht om die reden was de presentatie van Vermist op Koh Phi Phi van Bram Schilham al na precies veertien minuten afgerond.
De aanwezigheid van premier Balkenende, hoofdgast op deze presentatie, duurde zelfs niet langer dan tien minuten. Maar het was voor hem meer dan een ’tussendoortje’: hij toonde betrokkenheid en oprechte interesse in Schilhams boek. Nu eens niet als journalist en politicus tegenover elkaar, maar als goede kennissen met elkaar terugkijkend op een donkere periode in Schilhams leven, deelde Balkenende zijn destijds bedrukte stemming met Schilham en het publiek, toen hij december 2004 van Eindhoven naar Zuidoost-Azië vloog, en refereerde hij aan de moeilijke momenten die veel Nederlanders met overleden of vermiste vrienden en familieleden doormaakten.

Zoeken in een ravage
26 december 2009 is het precies vijf jaar geleden dat de grootste natuurramp uit de moderne geschiedenis zich voltrok in de Indische Oceaan: de beruchte tsunami, die aan meer dan 230.000 mensen het leven kostte en in meer dan tien landen de maatschappij volledig ontwrichtte. Politiek journalist Bram Schilham miste na die datum vriend Willem-Jan, die in het gebied rondreisde, en ging naar hem op zoek.
Vermist op Koh Phi Phi is een getuigenverslag van deze zoektocht, en daarnaast een terugblik op een mooie vriendschap. Het weerspiegelt Schilhams onrustige, onzekere, bange ziel, terwijl hij rondtrok door een inferno. Want hoe groot was de chaos? Waar moest Schilham beginnen met zoeken? Waar was Willem-Jan? Leefde hij nog? En als hij hem vond, of niet vond: wat stond hem te doen?
Schilham bezocht ziekenhuizen, crisiscentra en mortuaria. Hij sprak met lokale autoriteiten en hulpverleners, en bestudeerde geïmproviseerde borden met haastig neergekrabbeld nieuws omtrent slachtoffers en overledenen. Hij spitte de ravage door. In een vreemd land met een vreemde taal, voortdurend onmachtig en onzeker, hoopte hij op een teken van leven. Maar langzaamaan moest hij zijn energieke doortastendheid bijstellen naar een veel grauwer realisme. Schilham gaf op. Willem-Jan bleef zoek, de reis was tevergeefs. Wat blijft: zijn foto, waarop hij lachend zijn nichtje optilt, en, natuurlijk, de herinneringen.
Bram Schilham, Vermist op Koh Phi Phi, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 542 9284 5 (€ 17,00)
Zie ook www.conserve.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven