Van Jan Kees tot Yankees in New York

Van Jan Kees tot Yankees gaat over de kleine vertellingen die aan plaatsen in New York zijn verbonden. Wat is er te zien aan Nederlandse restanten, en welk verhaal hoort daar bij? Dat blijkt heel wat meer dan de verhalen over de oorsprong van Broadway, Wall Street, Brooklyn, Harlem, Flushing, de straatnamen in Lower Manhattan en het graf van Peter Stuyvesant op de Bowery.

Met het boek in de hand en een plattegrondje op zak, kom je langs vele huiselijk Hollandse plekjes. De Nederlandse vlaggenmast bijvoorbeeld op de plaats waar Fort Amsterdam zo ongeveer stond. Of Stone Street, de eerste verharde straat, omdat mevrouw Van Cortlandt vuile gordijnen kreeg van al het stof. En kijk uit wanneer je op het drukke Queens Plaza North bent. Daar liggen twee Nederlandse molenstenen, afkomstig van de getijdenmolen van ‘burgher Jorissen’. Door de eeuwen heen zaten de stenen ingemetseld in verschillende gebouwen. Nu loop je er zo overheen.

Aandacht dus voor details. Hoe zat het ook alweer met de grote lijnen? Het begon op Governors Island, net onder de zuidpunt van Manhattan. De Nederlandse kolonisten die zich er in 1623 vestigden, noemden het Nooten Eylant. Al het jaar daarop verscheepten ze naar Manhattan. Daar, op nu het Peter Minuitplein, onthulden prins Willem-Alexander en prinses Máxima half september het New Amsterdam Pavilion, een geschenk van de Nederlandse regering aan de stad New York ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van Henry Hudsons ontdekking van Manhattan.

Pascal Theunissen, de auteur, studeerde journalistiek en werkte jarenlang voor de Haagsche Courant (later AD). Sinds 2006 woont hij met zijn vrouw Jacquelien in Brooklyn, New York, waar hij werkt als freelance journalist en fotograaf. Hij blogt op www.newyork.blog.nl. Oh ja, wie was ook alweer Peter Minuit? Hij was de gouverneur die voor omgerekend 24 dollar aan snuisterijen Manhattan van de indianen ‘kocht’!
Pascal Theunissen, Van Jan Kees tot Yankees in New York, Uitgeverij Conserve, ISBN 978 90 5429 286 9 (€ 17,50)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven