Het is raar maar waar: Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld is voorspelbaar en verfrissend tegelijk. De hoofdrol in dit high school-verhaal is voor Simon, die toevallig homo is.
Nou ja, helemaal toevallig is dat niet. Becky Albertalli’s boek draait om één van de ijkpunten in het leven van een homoseksuele tiener: het moment waarop je uit de kast komt. En laat dat nu net iets zijn waar de held van het verhaal helemaal geen zin in heeft.
Simon valt op jongens en vindt dat prima. Sterker nog: hij is verliefd op Blue, een onbekende jongen van school met wie hij romantische mailtjes uitwisselt. Wel wil Simon dit nog even voor zichzelf houden, want hij ziet er best tegenop om zijn familie en vrienden via zo’n opgeklopt moment te vertellen dat hij homo is. Als Simons sullige klasgenoot Martin zijn e-mails voor Blue in handen krijgt, komt hij voor een lastige keuze te staan: het risico lopen om door iemand anders ¬ge-out te worden, of zelf uit de kast komen.
Simon vs. de verwachtingen is op veel vlakken een typisch young adult-boek, waarin thema’s als eerste liefde en onzekerheid hun vaste plek innemen. Ook de schrijfstijl voelt bekend aan: dankzij alle filosofische puberinzichten heeft het boek wat weg van het werk van John Green, terwijl het mailverkeer tussen Blue en Simon doet denken aan de structuur van de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen. Toch doet Albertalli iets nieuws: ze kleurt een standaard jeugdverhaal op haar eigen manier in met behulp van haar unieke hoofdpersonage.
Het komt in fictie nog steeds vaak voor dat homo’s voornamelijk gedefinieerd worden door hun homo-zijn. Simon is zo veel meer. Hij heeft veel vrienden, speelt een kleine rol in de schoolmusical, luistert graag naar Elliott Smith en houdt enorm van Oreo-koekjes. Daarnaast ervaart hij problemen die iedere andere puber ook doormaakt. Problemen die, als je naar Simon luistert, eigenlijk wel wat weg hebben van dat hele kom-uit-de-kast-debacle: ‘Ik verander continu, op allerlei manieren. Ik krijg verkering. Ik drink bier. En iedere keer moet ik mezelf opnieuw in het universum introduceren.’
Het feit dat Albertalli’s boek in principe zo’n typisch tienerboek is, levert op zichzelf ook een verfrissende kijk op. Een homoseksuele jongen verschilt immers weinig van zijn leeftijdsgenoten, en verdient dus eenzelfde soort verhaal. Het blijft natuurlijk oneerlijk dat alleen homo’s te maken krijgen met dat moeilijke uit de kast komen. Simon heeft zijn eigen oplossing, die ik alleen maar kan toejuichen: ‘Iedereen zou op de een of andere manier moeten verkondigen wat-ie is, en het zou voor iedereen zo’n pijnlijk, ongemakkelijk moment moeten zijn.’
Boekgegevens
Becky Albertalli, Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld, vertaling: Astrid Staartjes, Uitgeverij Blossom Books, ISBN 978 90 206 7994 6 (€ 17,50)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie maart 2016