Standbeeld voor Haagse Harry

Nabestaanden van Marnix Rueb laten een standbeeld van Haagse Harry bouwen als eerbetoon aan de in oktober overleden striptekenaar. Zij doen dat met de geldprijs van 50.000 euro die hoort bij de Haagse Cultuurprijs, die Rueb woensdag postuum ontving.

Het beeld van het razend populaire stripkarakter komt op de Grote Markt in Den Haag voor de ingang van de tramtunnel. Hagenezen mogen een tekst verzinnen voor het shirt van Haagse Harry. De strip Haagse Harry verscheen voor het eerst in 1991 en gaat over een inwoner van Den Haag die praat in Haags dialect, dat fonetisch is geschreven. De strip was aanvankelijk te lezen in het Haagse uitgaansblad DOEN, maar bleek ook buiten de hofstad populair.

In 1994 verscheen het eerste album van Haagse Harry: Kap Nâh. Hiervan werden 140.000 stuks verkocht. Daarna volgden nog vier albums.

De Haagse cultuurprijs is bedoeld voor mensen of groepen die een bijdragen hebben geleverd aan ‘het culturele belang van Den Haag’. Eerdere winnaars zijn choreograaf Jirí Kylián, kunstenaar Auke de Vries, cabaretier Paul van Vliet, drummer Cesar Zuiderwijk, zangeres Anouk en schrijfster Yvonne Keuls. (bron Omroep West)

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven