Sonja Kimpen reageert op diëtistenkritiek

Open brief aan de Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en Diëtisten.

De Vlaamse Beroepsvereniging voor Voedingsdeskundigen en Diëtisten (VBVD) dient bij Volksgezondheid een klacht in omdat ik boeken over gezondheid schrijf en adviezen geef. Ik zou daar geen recht toe hebben omdat ik Master ben in de Bewegingswetenschappen. Het is vreemd nu een klacht te ontvangen over iets wat ik al 6 jaar doe gebaseerd op mijn cursussen waarin ik al meer dan 20 jaar mensen multidisciplinair coach. Volgens de artikels in de kranten: het laatste nieuws,de nieuwe gazet, de standaard en gazet van Antwerpen, moet ik het luik van diëten overlaten aan de diëtisten en dat is nu exact wat ik doe, al jaren! Mijn eerste boek noemt dan ook: een leven lang slank ZONDER DIEET. Ik coach niet volgens voorbijgestreefde voedseldriehoeken, noch volgens kcal, noch volgens grammen, noch volgens puntjes. Ik coach naar RESULTAAT op lange termijn op gebied van gezondheid en energie en toevallig slank je daar ook van af. Resultaat is het enige wat voor mij geldt. Daarvoor gebruik ik alle natuurlijke voorzienigheden: Alle zintuigen, het bewegingsapparaat, het spijsverteringsstelsel, het vetverbrandende systeem, de hormonenwerking, de hersenwerking, het slaapsysteem…m.a.w ik gebruik alles wat er in het lichaam zit om de beste vorm van jezelf te maken op een synergetische manier.

Kort gezegd geef ik mensen de handleiding om hun eigen lichaam te begrijpen. Weliswaar in toegankelijke menselijke taal zodat het eenvoudig is toe te passen. Gezond leven hoeft niet moeilijk te zijn. Ik distantieer mij uitdrukkelijk van een beperkt voedingsadvies. Ik geef levensstijladviezen. Dan moet je multidisciplinair te werk gaan. Als je werkelijk wil bijdragen aan de oplossing en niet aan het probleem moet je durven je nek uitsteken. En meestal zijn de mensen die hun nek uitsteken pioniers maar daarom ook zeer goed geïnformeerd en onderlegd, omdat pioniers weten dat ze heilige huisjes intrappen en dus kritiek krijgen van diegene die zich bedreigd voelen. We moeten af van het hokjesdenken en al te eenzijdige benaderingen. Mens sana in corpore sano.
Men wist het al eeuwen geleden. Waarom dreigt men dit vanuit een professioneel protectionisme te vergeten of te verhullen? Ik heb mij nooit als diëtiste geprofileerd. Nooit. Er zijn redacteurs die mij gemakshalve (en tot mijn grote ergernis) een diëtiste hebben genoemd. Maar ik ben niet verantwoordelijk voor slordigheden in de berichtgeving. Ik ga er vanuit dat iedereen zoals ik altijd zijn bronnen checkt en dingen onderzoekt vooraleer een mening wordt geuit.
We mogen vertoeven op een grote wereld, er is voor iedereen een plekje onder de zon.

Op de universiteit heb ik leren kritisch denken, dingen in vraag leren stellen, de waarom vraag durven uiten. Door deze manier van denken, kwam ik er na mijn opleiding er snel achter dat je niet kunt coachen naar een gezonde levensstijl als je alleen over beweging spreekt, hoe belangrijk bewegen ook is. Daarom documenteerde ik me op andere vakgebieden: psychologie, geneeskunde, voeding, “alternatieve “ voedings-en geneeswijzen. Ik breng relevante inzichten uit verschillende disciplines bij elkaar en kom hierdoor tot een totaalaanpak. Daar zit mijn meerwaarde. Het klinkt nu simpeler dan het is. Ik heb mijn boek “De 10 principes” pas kunnen schrijven na 30 jaar dagelijkse ervaring en onderzoek in deze materie. Maar ik wil via deze weg nog eens herhalen: ik (Sonja Kimpen) ben geen diëtiste, geen psycholoog, geen arts, geen kok en geen zangeres. Ik (Sonja Kimpen) ben Master in de Bewegingswetenschappen. En dat is een fantastisch diploma om de totale werking van het lichaam te leren kennen. Natuurlijk is elk diploma na 4 jaar afgeschreven als je niet dagelijks vakliteratuur onderhoud en wereldwijd congressen volgt.
Mijn kritisch denken maakt ook dat ik een aantal ethische, economische vragen stel bij wat er gebeurt op vlak van informatie en voeding: Hoe is het mogelijk dat frisdranken- en cornflakesfabrikanten met perverse, valse reclameboodschappen ongestraft een generatie suikerverslaafden aan het kweken is met verkeerde voedingsadviezen? Waarom promoot men al jaren melk voor calcium aanmaak terwijl je calcium enkel efficiënt aanmaakt via beweging? Zou een instantie als VBVD hier niet met recht en reden haar tanden in moeten zetten?
Ik vind van wel. Dat zou pas getuigen van veel moed, inzicht en authentieke zorg en bekommerdheid voor het welzijn van de mensen.

Ik besluit mijn open brief met een bekentenis: tot spijt van wie het benijdt, ik ben helaas nog niet aan het einde van mijn gezondheidsverhaal. Het is gestart als een beroep maar het is uitgegroeid tot een passie en een missie. Mensen die de missievlam voelen zijn met niets of niemand nog te stoppen. Mensen coachen naar gezonde levensstijl is een mooie levensmissie.
Binnen die missie passen er 3 dromen die ik nog graag wil realiseren:

1. Diabetes type 2 de wereld uithelpen,
2. Mijn multidisciplenaire coachmethode als postacademische vorming,
3. Een kanjer van een videoclip maken die duizend keer sterker is dan alle valse emo reclameboodschappen samen. Mochten er geen praktische en andere bezwaren zijn, ik begon er morgen aan. Mensen die zich vinden in deze zelfde dromen, plaese call me.

Ik nodig de VBVD graag uit voor een ontmoeting. Mijn mailadres is Sonja.kimpen@synergie.be. Meer nog, op zondag 9 oktober starten we bij Synergie met een nieuwe cursus: een leven lang slank ZONDER dieet. Kom deze gratis volgen. U mag kritisch zijn en hier ook kritisch over berichten richting media. Ik hou van dialoog, dat weten al mijn lezers en cursisten. Elke vraag is mijn uitdaging, mijn drive.

Ik kijk uit naar uw reactie,

Met sportieve groeten,
Sonja Kimpen

www.synergie.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven