Recensie: De beste dag van je leven

Zitten er in jouw achterhoofd ook wel dingen die je zou willen veranderen aan je leven? Maar is het er nooit het juiste moment voor  om deze voornemens uit te voeren? Ondernemer Tabe Ydo wilde daar iets aan doen en ontwikkelde de OneDay-methode, die hij beschrijft in zijn gelijknamige boek. 

Door Renske van der Wal 

Ydo was niet tevreden met zijn leven. Hij kon maar geen balans vinden, het was altijd alles of niks, korte óf lange termijn. Waarom lukte het niet om blij te zijn met wat hij had of om te veranderen waar hij niet blij mee was? De auteur besloot in actie te komen en ging The  Science of Wellbeing studeren aan de universiteit van Yale. In samenwerking met cardiologen, neurologen en professoren ontwikkelde hij vervolgens de  OneDay-methode. Vanaf dat moment stond hij elke dag om 4.30 uur op. 
Het idee van Ydo’s methode is dat je één dag optimaal leeft en alles zo aanpakt als je altijd al wilde doen. Je verandert alles tegelijk zodat je een kettingreactie aan geluksmomenten creëert. Het doel is om het maximale uit je dag te halen en dat uit te breiden naar je hele leven. Daarom is het van belang om te weten wat je wil, wat je droom is. Want als je dat niet weet, zal je geleefd worden. 
Pas in het laatste deel doet Ydo de methode uit de doeken. Hij laat geregeld weten dat hij daar precies zal uitleggen hoe de OneDay-methode werkt. Dat schept hoge verwachtingen, die helaas niet helemaal waargemaakt worden. Er is doorzettingsvermogen nodig om het laatste deel te bereiken. Dat komt onder andere doordat hij soms lange zijwegen inslaat. Zo probeert hij de vraag te beantwoorden wat de zin van het leven is, wat een vrij ambitieus doel is. Eenmaal aangekomen in het laatste deel blijkt hij niet veel nieuws uit te leggen ten opzichte van de eerdere delen.  
De auteur bespreekt absoluut interessante punten. Hij besteedt veel aandacht aan het kwalijke effect van stress en negatief denken. Ook zet hij uiteen hoe we energie verspillen aan onbelangrijke dingen waarvoor we niet bewust gekozen hebben. Het is echt een boek van deze tijd. Niet alleen omdat het na het uitbreken van de coronacrisis  geschreven/aangepast lijkt te zijn, want er wordt een aantal keer aan de pandemie gerefereerd. Maar ook omdat je wel vaker leest dat het goed zou zijn om minder prikkels (van social media) tot je te nemen en om dankbaarheidslijstjes te maken. Het verschil is dat Ydo alles bundelt in één totale methode. Een methode voor mensen die gerichter hun doelen na willen streven, voor vroege vogels of voor wie er één wil worden. 

Boekgegevens

Tabe Ydo, One Day. Voeg tijd toe aan je dag en leef maximaal, Kosmos uitgevers, 256 pagina’s (€ 20,99)

Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie oktober 2020

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven