PROMOTIE – Help, mijn iglo smelt!

Dat de temperatuur van de aarde steeds sneller stijgt en dat deze klimaatverandering zorgt voor problemen, is voor kinderen geen onbekend verhaal meer. Maar als je in ons natte, koude kikkerlandje een paar dagen vaker naar het strand kunt, ben je eerder blij dan bezorgd.
Voor Halima, Toei, Jemery en Tepkatsie komen de klimaatproblemen een stuk dichterbij. Halima, een nomadendochter in Ethiopië moet tegenwoordig vijf uur lopen in plaats van een half uur voordat ze gras en water voor haar geiten heeft gevonden. En Jemery maakt zich zorgen of er de toekomst nog wel genoeg ijsberen zijn om op te jagen als al het ijs in Gjoa Haven smelt.

Schrijfster Natalie Righton en fotograaf Ton Koene reisden naar plaatsen, verspreid over de hele wereld, waar de klimaatveranderingen het beste zichtbaar zijn. Jemery uit Gjoa Haven op de Noordpool, Halima uit de woestijn in Ethiopië, Toei uit het eiland Funafala in de Stille Zuidzee en Tepkatsie uit de regenwoud in Brazilië vertelden aan hen hoe hun leven eruit ziet. In de uitgebreide verhalen en op de kleurrijke foto’s lees en zie je niet alleen hun dagelijkse leven, maar ook hoe de kinderen en hun familie zich moeten aanpassen aan het veranderende klimaat.

Dit boek komt tot stand in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, AMREF Flying Doctors, FairClimate/ICCO en de HIER-klimaatcampagne. Deze organisaties zetten zich in om de leefsituatie van volwassenen en kinderen in ontwikkelingslanden zoals Halima, Toei, Jemery en Tepkatsie te verbeteren.

Op de dag van de lancering van het boek is het precies 25 dagen voor Internationale Klimaatdag. De dag daarna, 7 december, begint in Kopenhagen de vijftiende klimaattop van de Verenigde Naties, die tot en met 18 december duurt. In de aanloop worden veel acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de klimaatproblemen in ontwikkelingslanden.

Eén van deze initiatieven is de campagne. ‘Daar ben ik’ van de NCDO en de HIER Klimaatcampagne. Veel informatie over de ernstige gevolgen van klimaatverandering in ontwikkelingslanden is te vinden op de website www.daarbenik.nl. Deze website is gekoppeld aan het eerste virtuele pop-up boekje, waarin Kofi Annan middels een nieuwe techniek, Augmented Reality, het verhaal van Halima uit Help, mijn iglo smelt! vertelt. Het boekje wordt verspreid via Selexyz en meerdere tijdschriften.

Natalie Righton (1976) studeerde journalistiek en werkte zes jaar lang als persvoorlichter voor hulporganisaties, waaronder Artsen zonder Grenzen en Icco. Voor dit werk was ze regelmatig te vinden in landen als Kongo, India, Oezbekistan en Zambia. Ze schreef erover in tijdschriften en kranten. In 2006 vestigde zij zich als freelance journaliste en begon met het publiceren van reportages voor kinderen. Natalie Righton schrijft sinds 2008 voor de buitenlandredactie van de Volkskrant. Voor Lemniscaat maakte zij samen met Ton Koene de twee beroepenboeken 50 Stoere Beroepen en Stoere Beroepen 2, en Gevlucht uit Tibet.

Ton Koene (1963) volgde humanitaire ontwikkelingsstudies in Oxford en leerde zichzelf fotograferen. Hij werkte zestien jaar lang bij Artsen zonder Grenzen als landencoördinator in crisisgebieden, waaronder Rwanda, Soedan, Afghanistan en Oeganda. Sinds 2006 richt hij zich volledig op de fotojournalistiek. Zijn reportages variëren van indringende humanitaire onderwerpen tot spannende reportages voor kinderen. Hij publiceerde in tijdschriften en kranten in binnen- en buitenland.

De presentatie van Help, mijn iglo smelt! vindt plaats op woensdag 11 november om 11.00 uur op de Parkietschool, Parkietlaan 1 in Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven