“Omdat het leven niet alleen uit peen & uien bestaat…”

Wie voor BN’ers en glamour naar de boekpresentatie van Herman den Blijker kwam, kreeg het deksel op zijn neus. Naast Den Blijker zelf was tattookoning Henk Schiffmacher – die het eerste exemplaar van Peen & Ui uitreikte aan Den Blijker – de enige Bekende Nederlander.

Waarschijnlijk juist door het gebrek aan het verwachte mediacircus was de sfeer gemoedelijk en ongedwongen in Den Blijkers Rotterdamse restaurant Las Palmas. Er waren vooral veel uitgevers, pr-mensen, vrienden en familie (houd voor het interview met Herman den Blijker en zijn zoon Mats www.boekenkrant.tv in de gaten!) Hoewel de inrichting van Las Palmas doet denken aan een abattoir, draaide het gisteravond allemaal om de peen en de ui. En de aardappel, vertrouwde Den Blijker uw verslaggever, onder het genot van een glaasje prosecco, toe.

De twee hoofdpersonen uit het (kook)boek, Peen en Ui, en de tijd van het jaar doen vermoeden dat het hier een boek over “stamppotten enzo” betreft, maar niets is minder waar. Het is een culinaire reis langs de historie van het gebruik van deze twee oer-Hollandse groenten. Co-auteur Jaap van Rijn vertelt en de inventieve en authentieke recepten van Den Blijker vullen aan en illustreren. Het resultaat is een prachtig kookboek dat helemaal aansluit bij de trend van “vergeten groenten” en biologisch eten.

Na de officiële uitreiking van het eerste exemplaar mocht er ook geproefd worden: groentebouillon, dikke frieten met huisgemaakte piccalilly, gort met spek en citroen en nog een paar andere succesrecepten uit Peen & Ui passeerden de revue. Waarom “Hanky Panky” het eerste exemplaar aan de tv-kok uit mocht reiken bleef een mysterie (wellicht is het feit dat beide heren door dezelfde uitgeverij vertegenwoordigd worden een hint?), maar dat het ongebruikelijke paar het uitstekend met elkaar kan vinden was overduidelijk. Luid lachend deden beide heren een belofte: slagerszoon Schiffmacher zegde zijn medewerking aan het volgende boek van Herman over vlees toe en Den Blijker beloofde dat hij – bij 100.000 verkochte exemplaren – Peen en Ui op zijn rug zou laten tatoeëren. Dus Herman, op naar de 100.000!

Herman den Blijker & Jaap van Rijn, Peen & Ui, Uitgeverij Carrera, ISBN 978 90 4880 768 0 (€ 29,90)

Kijk voor meer informatie op www.uitgeverijcarrera.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven