In het 22e deel van deze serie geven de auteurs Dufaux, Aubin en Schréder vervolg aan Het Gele Teken, het in 1956 verschenen legendarische zesde album uit de oorspronkelijke reeks van Edgar P. Jacobs.
Het Gele Teken speelt zich af in het Londen van de jaren vijftig. De titel verwijst naar een schurk die zijn misdaden per krant, radio of televisie aankondigt, ze uitvoert en een grote gele M op de plaats van delict achterlaat. Het verhaal veroorzaakte bij verschijning roering onder de Nederlandse en Belgische schooljeugd. Vele schoolbanken en muurtjes zijn destijds beklad in navolging van het boek.
Bijna vijftig jaar later gaat De Septimus-Golf verder waar Het Gele Teken ophield. Vier personen gaan in het geniep door met de ethisch twijfelachtige experimenten van de omgekomen Dr. Septimus. Doel van het onderzoek is om individuen hun vrije wil te ontnemen. Daarnaast maken we opnieuw kennis met Olrik, de oorspronkelijke testpersoon van Septimus. Olrik kampt met hevige posttraumatische stress en heeft opium nodig om normaal te kunnen functioneren. Daarbovenop lijkt de spookachtige gedaante van de doodgewaande Septimus zich opnieuw door de straten van Londen te begeven.
De Septimus-Golf ademt de sfeer van de jaren vijftig. Dit valt goed te merken aan de gedetailleerde en historisch correcte weergaves van gebouwen, auto’s en reclameborden. Ook voor de veelvuldige science-fictionelementen hebben de makers zich duidelijk laten inspireren door de contemporaine producties, met name de BBC-serie The Quatermass Xperiment. Daarnaast zijn de makers erin geslaagd om het verteltempo ouderwets laag te houden. Toch raakt het steeds moeilijker alle prachtige tekeningen de aandacht te geven die ze verdienen. De spanning groeit gestaag en zo ook de druk om de pagina voortijdig om te slaan.
[quote]De bijna klassieke kritiek op het werk van Jacobs is dat hij te grote lappen tekst gebruikt om het verhaal te vertellen.[/quote]
De authentieke sfeer vertaalt zich ook naar de mindere kanten. De bijna klassieke kritiek op het werk van Jacobs is dat hij te grote lappen tekst gebruikt om het verhaal te vertellen. Dit is niet nodig in een beeldverhaal. Maar de ervaren scenarist Jean Dufaux lijkt een duidelijke keuze te hebben gemaakt om de sfeer van de oude Blake en Mortimer te benaderen.
Kortom, de Septimus-Golf is geslaagde retrostrip en een échte Blake & Mortimer. Het is een feest der herkenning voor de fan, maar het is ook een goede aanleiding voor nieuwe lezers te beginnen aan deze rijke serie.
Boekgegevens
Dufaux, Aubin en Schréder, De Septimus-Golf, Blake en Mortimer 22, Uitgeverij Ballon Media, ISBN 978 90 673 7076 9 (€ 9,50)
Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie februari 2014.