Nieuwe titel: Zo tedere schade…

Zo tedere schade… is een charmante roman over verlies en het vinden van nieuwe liefde. Is een onopgeloste moord voldoende afleiding voor een rouwende echtgenoot? 

Hans Heijmenberg verliest na een huwelijk van 54 jaar zijn vrouw Melissa. Zij waren niet alleen soulmates maar hadden ook hun Indisch verleden gemeen. Zij was het licht aan het einde van de tunnel van heimwee waarin hij terecht was gekomen na de gedwongen repatriëring als jongeman vanuit Indonesië naar bibberland.  
Zijn verdriet over haar dood is voor hem mede ondraaglijk omdat zij aan longkanker is overleden. Zelf rookte ze niet maar ze heeft ongewild jarenlang met Hans meegerookt. Verteerd door schuldgevoel en achtervolgd door herinneringen probeert hij zichzelf dood te drinken. Als dat na een jaar vol verdriet nog niet gelukt is besluit hij een door Melissa geuite wens uit te voeren. Kort voor haar overlijden had ze in de krant een bericht gelezen over een bijna 60 jaar oude, onopgeloste moord op een jonge vrouw bij kamp Walaardt Sacré. Hans had daar in 1960 zijn militaire diensttijd doorgebracht. Omdat Melissa wilde voorkomen dat hij na haar overlijden in een depressie zou raken had ze geprobeerd hem voor die moord te interesseren. Een jaar na haar dood begint hij aan de zoektocht. Met een verrassend resultaat. 

Zo tedere schade…is de 25ste roman van Hans Vervoort (1939) behoort tot de laatste generatie schrijvers die zijn opgegroeid in Nederlands-Indië. Zo tedere schade…is zijn 25ste boek en ook hier is een belangrijke rol weggelegd voor zijn jeugd in Indonesië en de migratie naar Nederland. 

De pers over Zo tedere schade…
“Nu komt Vervoort, 81 jaar oud inmiddels, met een charmante novelle waarin hij de rouw om zijn overleden geliefde en het verdriet om het verloren Indische paradijs combineert met een spannend moordverhaal. Het brengt de schrijver terug naar het Zeist van zijn diensttijd, eind jaren vijftig, en de aldaar verblijvende Amerikaanse soldaten. Als bonus zit er ook nog een fraaie romance in dit boek verwerkt.”  
Thomas van den Bergh – HP/De Tijd 

“Proef elk woord van deze roman!”  
Theodor Holman – Het Parool 

“Mooi monument voor liefde op oudere leeftijd.”  
Zin Magazine  

“Het levert een oprecht en waarachtig verhaal op, geschraagd door de sobere, klare, zorgvuldige taal van een schrijver die door de jaren heen veel te weinig aandacht kreeg van wat zich de ‘literaire kritiek’ noemde en noemt.”  
Koen Eykhout – De Limburger 

Boekgegevens

Hans Vervoort, Zo tedere schade…, Uitgeverij Brooklyn, 176 pagina’s (€17,50)

Berichten gemaakt 5324

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven