Nieuwe bibliotheek op school in Malberg

De bibliohteek p school
Dinsdag 28 mei  opent gedeputeerde Noël Lebens in Centre Manjefiek Malberg de tweede Bibliotheek op School  in Maastricht!

De Bibliotheek op School (dBoS)
De bibliotheek op school komt voort uit een grootschalig landelijk leesbevorderingproject genaamd ‘’Kunst van Lezen”. Op veel plaatsen in Nederland ontstaan bibliotheken op school. In Maastricht realiseert de Stadsbibliotheek Centre Céramique in het schooljaar 2012-2013 twee volwaardige bibliotheekvoorzieningen voor de kinderen. Na basisschool Scharn krijgen de basisscholen Markus en Het Palet, beide gevestigd in Centre Manjefiek Malberg, een schoolbibliotheek volgens het nieuwe concept. Zeker nu steeds meer bibliotheken sluiten, is het van belang dat kinderen gestimuleerd worden om meer te gaan lezen en … het is een kans voor de bibliotheek om het begrip bibliotheekvoorziening een nieuwe invulling te geven. De functie van wijkbibliotheken wordt zo omgebouwd. Het grote voordeel van de Bibliotheek op School is dat er geen enkele drempel meer is voor kinderen. Ze kunnen gemakkelijk aan leesboeken komen en worden daarbij gestimuleerd en geholpen door vrijwilligers, leerkrachten en bibliothecarissen. Het leesgedrag van de kinderen wordt gemonitord en waar nodig wordt de collectie aangepast. Ook worden de kinderen begeleid in hun mediagedrag en mediawijs gemaakt.

Bibliothecarissen zijn bijgeschoold tot leesconsulent en mediacoach en leerkrachten zijn bijgeschoold tot leescoördinator. Vier uur per week is een leesconsulent van de bibliotheek aanwezig en werkzaam in de school. De school en bibliotheek gaan intensief samenwerken op het gebied van lezen, taalontwikkeling, mediawijsheid en ouderparticipatie. Al geruime tijd ondersteunt de provincie Limburg – in samenwerking met de Limburgse bibliotheken – het belang en plezier van lezen en leesbevordering. Hierdoor zijn tot nu toe in Limburg zo’n 55 schoolbibliotheken gerealiseerd. Ook dit project binnen de basisscholen Markus en Het Palet kwam mede tot stand door een subsidie van de Provincie Limburg.
 

Berichten gemaakt 5313

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven