Nederland Leest 2010: Jacoba van Velde – De grote zaal

Jacoba van Velde (1903-1985)is tegenwoordig in de vergetelheid geraakt. Ze leefde afwisselend in Nederland en Parijs, de woonplaats van haar meer beroemde, schilderende broers Bram en Geer van Velde.
Van Veldes literaire carrière begint na de Tweede Wereldoorlog, als ze de Engelse schrijver Samuel Beckett leert kennen. Ze gaat werken als zijn vertaler en literair agent, en pakt enige tijd later zelf ook de pen op. Dit blijft niet onopgemerkt bij grote schrijvers als Simone de Beauvoir, Ferdinand Bordewijk en J.C. Bloem.
De grote zaal speelt in een verpleegtehuis. Een oude vrouw brengt daar haar laatste dagen door. Van Velde behandelt de eenzaamheid van de mens en de onvermijdelijke dood – zware thema’s die ze in schijnbaar achteloos geschreven scènes behandelt. Maar ondanks de zwaarmoedigheid biedt het boek ook troost.
‘Nederland Leest’ wordt in 2010 voor de vijfde maal georganiseerd. Eerder waren onder meer Twee vrouwen van Harry Mulisch en Dubbelspel van Frank Martinus Arion het onderwerp. Vorig jaar stond Oeroeg van Hella S. Haasse centraal.
Bron: www.nederlandleest.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven