Misfit

Krijn is het jonge broertje van de hoofdpersoon. Hij wilde hem graag, een jong broertje, maar toen Krijn er eenmaal was, begonnen de problemen. Zijn ouders werden zwijgzamer, de vader werd zelfs ronduit zwartgallig. De sfeer in huis en het huwelijk van zijn ouders zijn kapot door de komst van Krijn, die te lief en te zacht voor de wereld blijkt. Hij is klein, mager, zwak en hij is een dromer. Op de middelbare school mislukt hij faliekant, en hij wordt gepest. Krijn kan de spanningen niet aan, hij is jaloers op zijn oudere broer bij wie wél alles lukt. Die vlucht uit huis zodra hij kan, maar dan heeft het drama zich reeds voltrokken. Eenmaal op zichzelf wonend achtervolgt de geschiedenis hem doorlopend.
Met Kaat wil het niet vlotten. De hoofdpersoon komt er niet achter waar de moeilijkheden in de relatie door komen. Hij wijt het aanvankelijk aan het warme weer, maar later worden de conflicten serieuzer en blijken ze een diepere oorzaak te hebben.
Vincent Overeem heeft met Misfit een degelijke roman geschreven. Het plot, het onderbreken van het verhaal door flashbacks, de opbouw van de spanning: het zit degelijk in elkaar. Meer ook niet. Het hoofdpersonage voldoet aan het gemiddelde hoofdpersonage: een antiheld voor wie de lezer sympathie krijgt. Het kunstje is al vaker gedaan, het boek verrast nergens. Een dosis platvloerse passages over seks en tieten erbij (Kaat en de hoofdpersoon zijn tenslotte achttien en twintig jaar) helpen evenmin.
Wat Misfit tóch zo opwindend maakt, is de overtuigende manier waarop het hoofdpersonage is neergezet. Het is een achttienjarige jongen, opgezadeld met alle complexe gevoelens, conflicten en hormonen die daarbij horen. Hij stuntelt, hij twijfelt, hij probeert, hij gaat op zijn mond, alle gebeurtenissen worden drama’s en als het hem teveel wordt, rent hij weg. Weg van zijn ouders, weg van Kaat: als hij het niet meer weet vlucht hij. Elke zin, elke overdenking weerspiegelt die heftige gevoelens en twijfels zeer treffend. De woordkeus, de zinsbouw, de overdenkingen: in alle opzichten is de tekst volledig aangepast aan het universum van een achttienjarige, al lijkt Overeem soms teveel zijn best te doen om rauw en direct te zijn. Het is allerminst een hoogdravend boek, maar in zijn pretenties en opzet is het geslaagd.
Vincent Overeem, ‘Misfit’, Uitgeverij De Bezige Bij, ISBN 978 90 234 2828 2 (€15,00)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven