Waar andere vaders werken als advocaat, bankdirecteur of bij McDonald’s, is de vader van Luca Carozzo… maffiabaas op het Italiaanse Sicilië! Terwijl zijn beste vriend Ennio niets liever wil dan zijn eerste klusje krijgen, probeert Luca er alles aan te doen om niet bij maffiazaakjes betrokken te raken.
Luca vindt het maar niets om mensen in mootjes te hakken. Hij probeert dan ook van alles om onder zijn vaders klusjes uit te komen, bang als hij is dat er levens op het spel staan. Daarom verprutst hij stiekem een opdracht die hij van zijn vader krijgt, maar of dat nou zo’n slim plan is? Ondertussen gaat Ennio steeds meer om met de oudere jongens uit de maffiawereld, waardoor Luca hem bijna niet meer terug herkent.
Hoe duister dit ook mag klinken, de toon in Mamma mia maffia blijft altijd licht. Luca’s gevoelens zijn goed weergegeven, zonder dat het verhaal zwaar aanvoelt. En ondanks de maffiasetting is het boek helemaal niet gewelddadig, maar vooral erg grappig. Zo hebben de maffioso leuke namen als Vito de Slager, Creepie Cavallo en Paulie Bloedplas. Ook heeft illustrator Alex de Wolf het hele boek voorzien van stoere zwart-wit tekeningen van maffiagerelateerde zaken als zwarte hoedjes, gangsterzonnebrillen en slagersmessen.
Luca beschrijft de wereld om hem heen steeds vol humor. Hij giet zijn gedachten in grappige lijstjes in een wisselende opmaak en doet leuke observaties over zijn vaders maffiamaatjes: ‘Jackie de Haai en Fatale Francesco stonden aan weerskanten naast hem. Allebei met hun armen over elkaar en een beetje achterover geleund. Zo stonden clubleden wel vaker, dat vinden ze waarschijnlijk stoer of zo.’ En over hun auto’s schrijft Luca: ‘Hij zette zijn Lamborghini Aventador schuin op de stoep. Op de een of andere manier vinden clubleden het altijd normaal om hun mooie sportauto’s lelijk te parkeren.’
Op de laatste bladzijde van het boek lijkt het verhaal nog niet helemaal te zijn opgelost. Dat wordt hopen op een trilogie à la The Godfather…
Boekgegevens
Marjon Hoffman, Mamma mia maffia, Uitgeverij Ploegsma, ISBN 978 90 216 7252 6 (€ 13,99)
Deze recensie verscheen eerder in de Boekenkrant, editie april 2015