Heden ten dage is er een overaanbod in communicatiewegen en ontmoetingsgelegenheden, maar er zijn meer singles dan ooit. Dat roept heel wat vragen op. De bestseller Liefde in tijden van Facebook bekijkt flirten, daten en relaties vanuit een wetenschappelijk perspectief. De ‘liefdesgids’ werd samengesteld door Marcelino Lopez: psycholoog, therapeut en oprichter van één van de grootste datingsites van Nederland, en Eric Klaassen: datingexpert, consultant en oprichter van een online datinggids.
De wetenschap van relaties in een notendop: biologisch gezien zijn we gebouwd om verslaafd te zijn aan liefde en seks, genetisch gezien kies je best een partner die niet op je lijkt en nog een leuk weetje is dat zelfs domme openingszinnen worden gewaardeerd als ze leuk zijn verpakt, want men let vooral op non-verbale aspecten. Aan de hand van vragen en antwoorden worden allerlei liefdesvraagstukken opgelost. Het behandelt vragen als: ‘Kun je liefde afdwingen?’, ‘Wat kun je leren van foute mannen en vrouwen?’, ‘Maken sociale media mensen oppervlakkig?’ en ‘Wat zijn voor- en nadelen van internetdaten?’.
[quote]‘We zijn erop gebouwd om verslaafd te zijn aan liefde en seks.’[/quote]
Het boek is zowel interessant voor mensen die een relatie hebben (en benieuwd zijn hoe dat met hen zit of eventueel op zoek zijn naar verbetering) als voor singles, want ook tips voor verleiding en aantrekking komen aan bod. De titel is een knipoog naar Liefde in tijden van cholera, een boek over de onmogelijke liefde tussen twee mensen, ouderdom en eenzaamheid. Hier gaat het over hedendaagse liefde, verleiding en partnerkeuze. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, beperkt het gedeelte over Facebook en andere sociale media zich tot enkele pagina’s. Liefde in tijden van Facebook bespreekt veel herkenbare problemen en verschaft leuke en handige inzichten. Een potlood tussen je tanden houden, maakt bijvoorbeeld gelukkig en gelukkige mensen zijn aantrekkelijker dan ongelukkige. Ook een ongemakkelijk moment, zoals samen opgesloten zitten in de lift, brengt mensen samen. Het academisch taalgebruik maakt het boek helaas niet zo vlot leesbaar. Daarom lees je het niet in een ruk ui t, maar neem je het nu en dan ter hand en leg je het na enkele vragen terug aan de kant. Het wordt pas echt wetenschappelijk als ze onderzoeken ontleden (zo tonen experimenten met muizen aan waarom we op nare mannen vallen); gelukkig wordt dat gecompenseerd met allerlei situaties uit hun eigen leefwereld, zoals Lopez over zijn Spaanse vader en Hollandse moeder. De liefdesgids lezen garandeert echter geen succes. “Het is bedoeld als leidraad om meer grip te krijgen in de glibberige arena van de liefde,” zegt Lopez, “maar uiteindelijk zal je zelf met de adviezen en inzichten moeten experimenteren. Kennis over je eigen brein en inzicht in je blinde vlekken is een belangrijke voorwaarde voor een goede communicatie en relatie”.
Boekgegevens
Marcelino Lopez en Eric Klaassen, Liefde in tijden van Facebook, Uitgeverij Bert Bakker,
ISBN 9789035137943 (€ 12,50)
Leuke recensie!