De Nederlandse literatuur verliest in Jan Wolkers een van zijn grootste en meest geliefde schrijvers.
Jan Wolkers behoort tot de belangrijkste na-oorlogse Nederlandse kunstenaars. Als schrijver laat hij een tintelend, krachtig en vitaal oeuvre na dat vele hoogtepunten telt en dat door generatie na generatie is gelezen en bewonderd. Wolkers publiceerde romans, gedichten en essays. Serpentina’s Petticoat, Kort Amerikaans, Terug naar Oegstgeest, Turks Fruit, De doodshoofdvlinder, Brandende liefde, Groeten van Rottumerplaat, De junival en Tarzan in Arles zijn enkele van Wolkers meest geliefde boeken. Zijn literaire werk is in vele talen vertaald en een aantal van zijn romans werd verfilmd. De verfilming van Turks Fruit werd tot de Nederlandse speelfilm van de eeuw verkozen.
In 2005 schreef Jan Wolkers het Boekenweekgeschenk Zomerhitte. Daarna publiceerde hij nog enkele dichtbundels en dagboeken.
Bij kinderen was hij vooral geliefd als verteller en presentator van de televisie-serie De achtertuin. Samen met zijn zonen Bob en Tom publiceerde hij onder meer Wat wij zien en horen.
Jan Wolkers werd geboren op 26 oktober 1925 en groeide op in een streng gereformeerd gezin van elf kinderen in het dorpje Oegstgeest. Al heel jong was hij gefascineerd door schrijven en schilderen. ‘Ik werd geen schrijver, ik wás het.’ Tijdens de Duitse bezetting begon hij aan de Leidse Academie Ars Aemula Naturae zijn opleiding als beeldend kunstenaar, vervolgde die in Den Haag en Amsterdam en debuteerde in 1957 – het jaar dat Wolkers in Parijs bij de beroemde beeldhouwer Zadkine in de leer ging – met twee gedichten. In 1959 verscheen zijn eerste verhaal in druk: ‘Het tillenbeest’.
Van meet af aan wist Wolkers velen te betoveren met de rauwe en ontroerende kracht van zijn werk. Met Kort Amerikaans (1962), zijn eerste roman, brak hij door naar het grote lezerspubliek. De romans die volgden – waaronder Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest en Turks Fruit – waren ongekend succesvol. De laatste decennia kreeg Wolkers veel publieke opdrachten voor het vervaardigen van monumenten, waarvan het Auschwitz-monument het bekendste is. Vorig jaar nog werd het Rembrandt-monument onthuld op het stationsplein te Leiden. Jan Wolkers werkte en schreef nog elke dag, en woonde vanaf 1981 op het eiland Texel met zijn vrouw Karina. Jan Wolkers is de vader van vier zoons.