Zoek de stilte, volg je hart

Van Tommy Wieringa is de uitspraak: ‘Sinds Gerbrand Bakker ben ik de op één na beste schrijver van Nederland.’ Jullie lijken een aan elkaar gekoppeld schrijversduo…
‘Dat zijn we eerder door toevallige overeenkomsten – en Tommy Wieringa’s reactie – dan dat we echt een duo vormen. Onze nieuwe boeken kwam onlangs vrijwel gelijktijdig uit, Joe Speedboot en Boven is het stil speelden zich beide af op het platteland, maar we zijn toch zeer verschillende schrijvers, lijkt mij. We hebben weleens samen opgetreden, en we spreken elkaar, verder zijn er tussen ons weinig overeenkomsten.’

Net als Boven is het stil speelt Juni zich af op het platteland. Is daar iets wat je zo aantrekt?
‘Ik bracht mijn jeugd door op het platteland. Toen ik 18 was, wilde ik het liefst zo snel mogelijk weg. Niet dat het vervelend was, maar ik wilde mijn eigen pad zoeken. Ook in de verhalen die ik toen schreef, zocht ik het tegenovergestelde op van wat toen mijn leven was. Ik wilde naar de grote stad en nam dat als decor voor mijn verhalen. Maar het klopte niet.’

[quote]’Ik volgde mijn hart niet. Toen ben ik erover na gaan denken. Waaraan ontworstel ik me eigenlijk, en waarom? Met mijn twee boeken wil ik terugkeren naar het platteland, terugkeren naar wat mijn hart mij ingaf. Dat gaat veel beter. Als schrijver moet je het juist dicht bij jezelf zoeken, alleen dat levert authentieke verhalen op.'[/quote]

Waarom niet?
‘Ik zocht het allemaal zo ver mogelijk van mezelf, ik volgde mijn hart niet. Toen ben ik erover na gaan denken. Waaraan ontworstel ik me eigenlijk, en waarom? Met mijn twee boeken wil ik terugkeren naar het platteland, terugkeren naar wat mijn hart mij ingaf. Dat gaat veel beter. Als schrijver moet je het juist dicht bij jezelf zoeken, alleen dat levert authentieke verhalen op.’

Succes en aandacht als gevolg van een terugkeer naar de rust. Hoe vind je die tegenstrijdigheid?
‘Ik sta niet graag in de aandacht, ook op feestjes niet. Sta liever met een geluidstechnicus in een donkere hoek te praten dan midden op de dansvloer. Het hoort erbij als je schrijver bent, maar ik houd van rust en ik zoek graag de stilte op.’

Die stilte keert ook terug in je boeken, met name in Boven is het stil…
‘Dat boek was sober, met weinig personages en weinig gebeurtenissen. Het speelde als het ware in het niets. Juni is minder stil, met meer dialoog, meer perspectieven. Maar ja, het blijft een plattelandsboek.’

Boekgegevens

Gerbrand Bakker, Juni, Uitgeverij Cossee, ISBN 978 90 593 6256 7 (€ 19,90)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven