Interview: Moord en ambitie – Boris O. Dittrich

Op een zonnig terras in Amsterdam ontmoet ik oud-politicus Boris Dittrich, die net van het vliegveld komt. Naast zijn werk bij de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is hij ook een succesvol schrijver. Zijn nieuwste boek Barst is het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken, die van 6 tot 24 juni plaatsvinden.
Door Oglaya Doua

Een vrouw laat haar hond uit in het Amsterdamse Vondelpark en vindt het lijk van een jonge man. Rechercheur Maya Oliphant krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het is onduidelijk wie de man is en wat hij ’s nachts in het park deed.
Ondertussen is heel Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op televisie. De achttienjarige Lilian Lely heeft zich door de audities geknokt en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee de sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft dit verhaal. Dan neemt het onderzoek van Maya Oliphant een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambitie te maken?

Wat dacht je toen je werd benaderd voor het schrijven van het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken?
‘Ik was verrast. In eerste instantie dacht ik dat de CPNB me benaderde omdat ik in 2004 als Tweede Kamerlid een initiatiefwet had geschreven over de Wet op de vaste Boekenprijs, maar toen bleek het om het geschenkboek voor de Spannende Boeken Weken te gaan. Een hele eer.’

In Barst volg je de verhaallijnen van zowel Maya als Lilian. Hoe kwam je op het idee voor die twee verschillende perspectieven?
‘Ik was na het schrijven van mijn vorige boek Halszaak, waarin Maya Oliphant de hoofdrol speelt, een beetje van haar gaan houden. Ik wist dat er meer over haar te vertellen was. De verhaallijn van Lilian kwam voornamelijk tot stand door mijn milde verslaving aan American Idol. Het intrigeerde me dat mensen die aan dit soort tv-programma’s meedoen grote ambities hebben, waar vaak ook een tragisch verhaal achter schuilgaat.
‘Toen was het een kwestie van die twee verhaallijnen aan elkaar te knopen. Het lijk dat aan het begin van het verhaal wordt gevonden, is iets uit eigen ervaring. In de tijd dat ik als rechter werkte, liep ik kort stage bij de politie. Er kwam een melding binnen over een lichaam in het Vondelpark. We gingen op onderzoek uit en toen vond ik dat lijk. Best heftig.’

Is het feit dat ambitie te maken heeft met een moord een aanklacht op de nadruk in onze samenleving om succesvol te zijn?
‘Enigszins wel. Maar het is ook een aanklacht op de oppervlakkigheid en hardheid van de televisiewereld. Tegenwoordig zijn er zoveel mensen die beroemd willen zijn en dergelijke programma’s bieden die kans. Je moet wel sterk in je schoenen staan, anders word je opgevroten. Alles draait uiteindelijk om geld en kijkcijfers.’

Wat zou je doen als je, net zoals Lilian, geconfronteerd zou worden met iemand die een geheim over jou weet en dit bekend dreigt te maken?
‘Als ik in zo’n situatie terecht zou komen, waarin dat geheim van levensbelang zou zijn, zou ik flink in paniek raken. Daarna zou ik alles laten bezinken en mijn opties rustig op een rijtje zetten. En advies zoeken bij mensen die dicht bij me staan. Ik heb het geluk dat ik meestal wel rustig blijf in moeilijke omstandigheden.’

De kracht van Barst zijn de alledaagse personages en juist door die herkenbaarheid is het toegankelijk voor een grote groep lezers. Was dit je doel?
‘Het is belangrijk om mijn eigen verhaal te kunnen vertellen. Tegelijkertijd is het ook van belang dat het gelezen wordt, anders komt de boodschap niet over. Door bijvoorbeeld niet al te lange zinnen te gebruiken, probeer ik het zo toegankelijk mogelijk te maken. Zeker omdat het doel van de Spannende Boeken Weken is om meer mensen aan het lezen te krijgen.’

Hoe zie je de toekomst van Nederlandse thrillerschrijvers?
‘Ik maak me best zorgen. Daarom heb ik in 2004 ook het wetsvoorstel geschreven voor de vaste boekenprijs, onder andere om kleine boekhandels en uitgevers te beschermen en een podium te blijven bieden aan nieuw schrijftalent.
‘De uitdaging is om jongeren aan het lezen te krijgen, want dat wordt steeds minder populair. We hebben in Nederland ontzettend veel goede thrillerauteurs, dus ik hoop dat zij manieren vinden om jonge mensen te inspireren, in welke vorm dan ook. Verhalen vertellen blijft belangrijk.’

 

Foto: Ed van Rijs

 

Boekgegevens

Boris Dittrich, Barst, een uitgave van Stichting CPNB, 96 pagina’s (cadeau bij aankoop van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken tijdens de Spannende Boeken Weken 2018)

Dit interview verscheen eerder in de Boekenkrant juni 2018.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven