Humor als wapen

Met Mogelijke memoires publiceert Herman Brusselmans een sterke, eigenzinnige roman. Het eerste deel is een hele reeks absurde anekdotes en herinneringen van Herman aan zijn jeugd in Hamme.

Brusselmans_Memoires‘Het tweede deel is ongeveer zo lang als het eerste bestaat uit alleen het laatste hoofdstuk. Het becommentarieert het eerste deel en schopt tegen allerlei regels aan.’

Tegen welke regels zondig je?
‘Je hoort in een roman niet een hoofdstuk te schrijven met de lengte van het halve boek. Daarom doe ik dat dus wel. Het is een onophoudelijke uitbarsting van taal, onbegrijpelijk bijna. Hoort ook niet. Maar dat is het spel dat ik speel. Met lezers, met de romantraditie, uiteindelijk ook met mezelf. Ik wil met mijn boeken amuseren, maar dat is heel iets anders dan luchtig schrijven, of het-leest-zo-lekker-weg-boeken maken, wat ik beide niet doe.’

Houd het spel in dat je niet jezelf bent in je boeken?
‘Mijn tweede boek werd vergeleken met Catcher in the Rye, mijn derde met Reve. Maar ik heb mijn eigen, herkenbare stijl. Aan de andere kant: de kritiek dat ik telkens hetzelfde boek schrijf, vind ik te gemakkelijk. Ook dat is mijn eigen, herkenbare stijl.’

[quote]Het is een onophoudelijke uitbarsting van taal, onbegrijpelijk bijna. Hoort ook niet. Maar dat is het spel dat ik speel. Met lezers, met de romantraditie, uiteindelijk ook met mezelf.[/quote]

Wat is de drijvende kracht daarachter?
‘Intussen heb ik de meeste varianten van de romankunst wel beoefend. Ik hecht aan klassieke romanelementen en ik weet wat ik wel en niet kan. Taal is mijn hoofdpersonage. Ik wil niet een roman beginnen met de zin ‘Het regent.’ En dan de zin: ‘Jan stond op uit zijn stoel en deed het licht aan.’ Ik wil unieke zinnen maken, zinnen die opvallen.’

Meer lees je in de nieuwe editie van de Boekenkrant! Haal ‘m bij de boekhandel.

Boekgegevens

Herman Brusselmans, Mogelijke memoires, Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 446 2263 8 (€ 17,95)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven