Nu Manuel en Marijke dood zijn, gaan hun kinderen Carmen en Hugo samen op onderzoek. Ze vinden filmopnames die meer zeggen over de reden van de verdwijning van Manuel. De film heeft alles te maken met… het meisje uit Buenos Aires.
De presentatie van Het meisje uit Buenos Aires, 23 september jongstleden, was een drievoudige mijlpaal. Het was zijn zestigste boek, zijn veertigste thriller, die bovendien werd gepresenteerd op des schrijvers vijfenzestigste verjaardag.
Tomas Ross is het pseudoniem van Willem Pieter Hoogendoorn, auteur van, hoofdzakelijk, thrillers. Zeg niet dat Ross literaire thrillers schrijft, want dat label vindt hij naar eigen zeggen bespottelijk. Oorspronkelijk zou Het meisje uit Buenos Aires onder de noemer ‘literaire thriller’ worden verkocht, zoals veel spannende boeken de laatste jaren, maar Ross hield dat tegen.
Ross schrijft ‘gewoon’ thrillers, en wordt daarvoor breed gewaardeerd. Liefst drie keer won hij de Gouden Strop: voor Bèta (1987), Koerier voor Sarajevo (1996), en voor De zesde mei (2003). Over het laatste boek zei de jury: “Delicaat behandelt hij een gevoelig thema, is daarbij maatschappijkritisch maar schopt niet blind om zich heen.” De zesde mei leverde Ross behalve de prestigieuze thrillerprijs ook veel media-aandacht op, vanwege zijn grondige research naar Pim Fortuyns handel en wandel, en natuurlijk naar de moord.
Ross’ lijst van boektitels is indrukwekkend lang: begonnen in 1980 met De honden van het verraad omvat de lijst intussen 45 titels. Daartussen staan overigens ook enkele andersoortige boeken, zoals Bloed aan de paal uit 2004, wat een gebundelde reeks voetbalverhalen is. En enkele boeken die hij samen met andere schrijvers schreef, zoals Kidnap, samen met Rinus Ferdinandusse. De grote hoeveelheid graag gelezen boeken, de reeks prijzen en de verkoopcijfers bewijzen het: Tomas Ross staat aan de top van de Nederlandse thrillertraditie.
Tomas Ross, Het meisje uit Buenos Aires, Uitgeverij Cargo, ISBN 978 90 234 4030 7 (€ 18,50)