Getekend voor het leven

6 april 1994 is de dag waarop de hel uitbrak in Rwanda. Toen werd president Habyarimana doodgeschoten, gevolgd door tien Belgische blauwhelmen. De genocide was begonnen. Amper honderd dagen later lieten een half tot één miljoen Tutsi’s en gematigde Hutu’s het leven. Abadaringi is gebaseerd op deze gebeurtenis.

nyundoEAN_2012plakkaatJeroen Janssen was op de dag van het uitbreken van de volkerenmoord in de kunstschool van Nyundo, alwaar hij les gaf. Samen met vrouwlief Myriam, de anderhalf jaar oude zoon Pablo en dochter Lina (amper twee maanden op de wereld), zat hij in de school. Wat doe je dan als de Hutu’s alle Tutsi’s, maar ook alle Belgen, uit de weg willen ruimen? Die dag werd een heuse thriller die het gezin wonderwel overleefde en die Janssen uiteraard als geen ander beklijvend kan navertellen.

De genocide leeft tot op vandaag door in Rwanda. Al dan niet valse beschuldigingen worden nog duchtig geuit, want eens Hutu, altijd Hutu. Wie gelooft wie? De genocide is taboe. Abadaringi ontleedt de gebeurtenissen tot op het bot. Daar hoort een interessante uitdieping van allerhande termen bij, van de voorgeschiedenis en vooral waarom het ooit zo ver gekomen is. Janssen spaart zijn kritiek niet op de Belgische kolonisatie, de godsdienst en de frustraties van de bevolking tegenover de katholieke kerk.

NaamloosJanssen gaat als een journalist te werk, net zoals we hem eerder leerden kennen. Van Guaranda (Ecuador) tot zijn veelbesproken reportage Doel — het dorp dat werd weggewist door de uitbreiding van de Antwerpse haven. In Abadaringi wisselen sfeervolle en gedetailleerde beschrijvingen het vragenvuur af. De strip zit vol met vlugge schetsen, portretten, grootse prenten waarop je tijdlang details kunt ontdekken, maar ook foto’s. Hij rakelt de vele herinneringen op, bezoekt vrienden ter plaatse, alsook over heel Europa. Allen voor het leven getekend door de genocide. Zo portretteert hij onder meer de paters van de school, leerlingen van toen, maar uiteraard ook Hutu’s. Janssen is een observator die duidelijk met iedereen overweg kan.

Er zit zoveel karakter, passie en geloofwaardigheid verscholen in Janssens tekeningen. Zoals het een kunstenaar betaamt in een wirwar aan stijlen. Abadaringi overschrijdt de driehonderd pagina’s en is gezien het harde karakter een zware dobber om in een ruk uit te lezen. Dat is maar goed ook; maandenlang kun je je in het prachtwerk verdiepen.

pag_184_185

Abadaringi image 2

Boekgegevens

Jeroen Janssen, Abadaringi, Uitgeverij Oogachtend, 320 pagina’s, ISBN 978 90 775 4994 0 (€ 39,00)

Berichten gemaakt 867

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven