Geschiedenis van een autofreak

Radio- en televisieman Eric Corton kent veel grote liefdes in het leven. Maar één ding komt toch op nummer één: auto’s. Corton is een echte autofreak en heeft dan ook zo’n twintig vehikels versleten. In Auto-biografie: een kofferbak vol verhalen brengt hij een ode aan al zijn auto’s.

Vanaf de eerste bladzijde is duidelijk dat Eric Corton niet zomaar een autoliefhebber is. Hij praat met zoveel passie en overgave over zijn liefdes op vier wielen dat het aanstekelijk is. Aan de hand van  verzamelde aankoopbewijzen vertelt Corton zijn auto-biografie. Elke auto heeft zijn eigen geschiedenis en eigen technische mankementen. Vaak strandde Corton met zijn soms wat krakkemikkige auto’s ergens langs de weg. Zijn eerste vakantie met zijn eerste eigen auto verliep wegens technische storingen dan ook niet soepel: pijnlijk herkenbaar voor verliefde stelletjes die voor het eerst met z’n tweeën afreizen naar het zonnige Zuiden.

Corton en zijn toenmalige vriendinnetje rijden met een knalgele 2CV naar het Franse Bretagne. Het was met de Eend liefde op het eerste gezicht. Na een hele zomer vakkenvullen bij de Albert Heijn en een hoop gezeur bij zijn ouders was de 2CV voor duizend gulden eindelijk van hem. In de zomer die hierop volgde reed hij met Natasja naar Frankrijk. Ze hadden een krap budget waarmee ze het, als alles meezat, precies twee weken konden uithouden. Om de twee uur stopten ze voor een plaspauze, maar na een halve dag rijden begon de Eend tegen te stribbelen. Een oververhitte motor was het resultaat van kilometers rijden richting de Franse zon.
Door de hulp van de dichtstbijzijnde garage kon de reis voortgezet worden. Alsof de technische mankementen nog niet genoeg waren, stond de tweede week van de vakantie in het teken van regen. Genoeg materiaal voor relatiestress. Na de  vakantie was Natasja dan ook verleden tijd. Ook de 2CV werd ingeruild voor een nieuwe auto: een oersimpele Golf 1 uit 1983. Met een illegaal ingebouwde geluidsinstallatie werd een mannendroom voor de tweede keer werkelijkheid. Het prachtige  radiocasetteaudiosysteem bleek ook geliefd bij dieven. Door ingeslagen ramen en de te hoge reparatiekosten die hieraan verbonden waren werd de Golf vervangen door een Volvo 340. In het verhaal over deze auto wordt de ontmoeting met zijn huidige vrouw Diana beschreven. De Volvo 340 was het begin van een nieuwe periode in het leven van Corton. Bij deze jaren hoorden een appartement in Amsterdam, een rol in een serie en een auto voor de deur. Volgens autofreaks is de houdbaarheidsdatum van een auto na twee jaar verstreken. Daarom was het ook een logische stap om de Volvo in te ruilen voor een andere auto.

[quote]Een Chevrolet Caprice uit 1978 voelt niet als het eind van een autogeschiedenis maar als een nieuw begin.[/quote]

Een supersnelle donkerblauwe Renault 25 V6i werd de eerste echte grote auto voor Eric Corton. Een vakantie naar Bordeaux bleek met deze nieuwe bolide niet compleet zonder de nodige panne. Bij thuiskomst constateerde de garage dat de auto total loss was. Hierna kocht Corton een zilvergrijze Alfa I64 voor dagelijks gebruik. De aanschaf van zijn eerste Amerikaan kwam ondertussen ook steeds dichterbij. Een ongelooflijk verlangen naar een Oldsmobile zorgde ervoor dat Corton er uiteindelijk eigenaar van werd. Maar de Amerikaanse autodroom viel toch in duigen, wederom door technische problemen. Veel auto’s volgden in het verdere volwassen leven van Eric Corton en zijn vrouw Diana. De laatste vehikel uit het rijtje is een zilvergrijze Jeep Grand Cherokee v8 High Output. Een hele mond vol en een langzame weg terug naar een echte Amerikaan. Na het zoveelste bezoekje aan de garage met de zoveelste auto met mankementen deed Corton de Jeep toch de deur uit. Toch houdt het nooit echt op voor een doorgewinterde autofreak. Een Chevrolet Caprice uit 1978 voelt niet als het eind van een autogeschiedenis maar als een nieuw begin. Hoeveel auto’s en hoeveel bezoekjes aan de garage zullen nog toegevoegd worden aan zijn auto-biografie?

Dat de radio-dj zijn passie nooit kwijt zal raken is wel duidelijk na dit boek. Vol overgave vertelt Corton elk in hoofdstuk over een andere autoperiode uit zijn leven. Dit merk je als lezer aan het soms ietwat  overdadige woordgebruik. De stroom aan liefdevolle woorden wordt als minder storend ervaren door de aandoenlijke verhalen en het enthousiasme van Eric Corton.

auto-biografie

Boekgegevens

Eric Corton, Auto-biografie, Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, ISBN 978 90 245 6333 3 (€ 14,95)

Dit artikel verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2013.

 

 

 

Berichten gemaakt 5342

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven