Familiedrama tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog

Simon Spruyt is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van een nieuwe generatie Vlaamse stripmakers, die sinds een jaar of tien aan de weg timmert. Tot nu toe publiceerde hij, inclusief Junker, zeven boeken: De Furox (2 delen), De Bamburgers (3 delen) en S.G.F.

Door Hans Pols

Junker is Spruyts eerste striproman. Junker is het verhaal van twee broers ten tijde van de Eerste Wereldoorlog en speelt zich af in Pruisen, destijds de belangrijkste deelstaat van Duitsland. Ludwig en Oswald Von Schlitt groeien op in een adellijke familie in verval. Van al het personeel is alleen Gretchen, het dienstmeisje, overgebleven. Hun vader is oorlogsinvalide en mist een been. Hun moeder is ziek en verblijft in een sanatorium. Beide broers treden in hun vaders voetsporen en gaan naar de cadettenschool. Hoewel zijn eerste jaar niet zonder problemen verloopt, groeit Ludwig uit tot een veelbelovende militair mede dankzij zijn schiettalent. Zijn altijd al tegendraadse broer Oswald gedraagt zich echter steeds rebelser.

Junker is niet het zoveelste stripverhaal over de eerste wereldoorlog wat dit jaar verschijnt. De Grote oorlog is veeleer de achtergrond waartegen zich een psychologisch familiedrama afspeelt. In meerdere opzichten is Junker een breuk met Spruyts eerdere werk. Humor en satire afwezig en hij hanteert een andere tekenstijl, een meer ‘klare lijn’ met in dit geval maar één steunkleur. Pruisisch blauw?

Deze nieuwe manier van werken gaat hem goed af. Het verhaal wordt in een rustig tempo vertelt door Ludwig. Een mooie vondst is dat alle personages die niet belangrijk zijn voor het verhaal geen gezicht hebben zodat alle aandacht uitgaat naar de familie Von Schlitt en hun dramatische lot. Junker is een mooie grafische roman geworden en het hoogtepunt in Spruyts oeuvre tot nu toe.

Cover Junker

Boekgegevens

Simon Spruyt, Junker, Uitgeverij Blloan 2014, ISBN 9789462101685 (€ 24,95)

 

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven