Demets en Dangre winnen Herman de Coninckprijzen 2012

Met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Dichtbundel bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. De eer valt te beurt aan Paul Demets voor zijn bundel ‘De bloedvlek’ (De Bezige Bij) die donderdag in de Arenbergschouwburg de prijs ter waarde van € 6.000 in ontvangst mag nemen.
‘In deze op het eerste gezicht ontoegankelijke en moeilijke, maar uiteindelijk heldere en intrigerende poëzie brengt Demets de pijnlijke verbondenheid van leven en dood vlijmscherp tot uitdrukking. De absurditeit en de leegheid van ons grotesk bestaan fileert de dichter in deze qua inhoud en vorm uiterst consistente en coherente bundel. Een bundel die nergens zweverig of vaag is, maar toch openstaat voor verschillende interpretaties van lezers die elk op hun manier ‘bloeden’.’

Met de Herman de Coninckprijs voor de Beste Debuutbundel bekroont de vakjury de beste oorspronkelijk Nederlandstalige bundel van een debuterende Vlaamse dichter van het afgelopen jaar. De winnaar is Y.M. Dangre met zijn bundel ‘Meisje dat ik nog moet’ (De Bezige Bij Antwerpen). Op 26 januari krijgt Y.M. Dangre de prijs ter waarde van € 1.000 overhandigd op de Slotshow van Gedichtendag in Antwerpen.
Of ‘Meisje dat Ik nog moet’ stilistisch teruggrijpt of juist zijn schaduw vooruitwerpt op een nieuwe, onbevreesd romantische poëzie weten we niet. Dat dit de kiem is van een steeds authentieker wordend oeuvre kunnen we slechts hopen. Wat we wel weten is dat zijn virtuositeit onbetwistbaar is en dat Y.M. Dangre met zeer grote belangstelling zal worden gevolgd.’

Met de Herman de Coninck Publieksprijs voor het Beste Gedicht kiest het publiek het beste gedicht uit de oogst van de 5 genomineerde dichters. Het gedicht ‘Zonnehemel’ van Paul Demets was het populairste gedicht met 1281 van 4268 stemmen.

De uitreiking van de Herman de Coninckprijzen vindt plaats tijdens de slotshow van Gedichtendag op donderdag 26 januari in de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Na de uitreiking van de prijzen en een optreden van de winnende en genomineerde dichters brengt Helmut Lotti zijn poëzieprogramma De Bloemlezer. Voor het Brusselse Passa Porta Festival verkende Lotti in de lente van 2011 de wereld van de poëzie. In ‘De Bloemlezer’ brengt hij een persoonlijke selectie van gedichten-– mét een streepje muziek.

26 januari 2012 | 20.15u | Arenbergschouwburg | Arenbergstraat 28, 2000 Antwerpen
Iedereen welkom! Er zijn nog tickets beschikbaar aan € 10.

De Herman de Coninckprijs is een initiatief van Boek.be, met de steun van de Provincie Antwerpen en in samenwerking met De Standaard, Cobra.be, Canvas en Radio 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven