Crossing Border Spotlight: Bram Dehouck

De Boekenkrant telt af naar festival Crossing Border, dat plaatsvindt van 13 tot en met 16 november in Den Haag, en duikt alvast het programmaboekje in. Welke literaire act mag je echt niet missen? Onze rubriek Crossing Border Spotlight geeft elke week – tot aan het festival – antwoord op deze vraag. Deze keer introduceren we thrillerauteur Bram Dehouck.

Wie is Bram DCBehouck?
De persoon achter de Vlaamse Bram Dehouck is net zo in mysteriën gehuld als zijn boeken. Wat wel duidelijk is, is dat het schrijven van spannende verhalen hem schijnbaar moeiteloos af gaat. Zo won hij in 2010 zowel de prestigieuze Gouden Strop als de Schaduwprijs voor het beste spanningsdebuut met zijn thriller De minzame moordenaar. Zijn tweede boek Een zomer zonder slaap (2011) was eveneens goed voor een Gouden Strop. Zijn laatste boek, Hellekind, dateert alweer van een jaar geleden, dus het is wachten op een nieuw meesterwerk!

Leesvoer
Wij raden je aan om Dehoucks drie thrillers meteen allemaal maar te lezen, want wij verwachten dat je ze achter elkaar uitleest. Heb je toch niet genoeg tijd voor zoveel pagina’s, dan kun je kiezen uit het thema dat je het meest aanspreekt. In De minzame moordenaar wordt het Belgische Ieper geteisterd door een seriemoordenaar. Naar de dader hoef je echter niet te gissen, want het verhaal is beschreven vanuit het perspectief van de moordenaar zelf. Geen whodunnit maar een whydunnit dus. Wat slapeloosheid al dan niet teweeg kan brengen, wordt duidelijk in Een zomer zonder slaap, waarin Dehouck het schijnbaar rustige leven van een groep dorpsbewoners schetst. Ten slotte is er nog Hellekind, waarin huisarts Chris voor een onmogelijke keuze komt te staan wanneer zijn zoontje Sam zich meer en meer als een agressieve psychopaat begint te gedragen.

Bram Dehouck op Crossing Border
Benieuwd naar het optreden van deze meesterlijke thrillerauteur? Bram Dehouck treedt op vrijdag 14 november op tijdens het programma On the road van uitgeverij De Geus. Samen met collega’s Esther Gerritsen, Hanneke Hendrix, Mijke Pol, Jaap Robben en Lucas de Waard zal hij het podium betreden in een rode Fiat met een wit dak. Klinkt leuk, maar Dehouck waarschuwt het publiek alvast: ‘Omdat de remafstand afhangt van de glibberigheid van het podium kan je beter niet op de eerste twee rijen gaan zitten.’

Wat er daarna gebeurt? Dehouck: ‘Nadat we ons zonder kleerscheuren uit het autootje gewurmd hebben volgt een uur vol hartverscheurende, indringende, eigenzinnige en veelstemmige reisverhalen. Als er voldoende tijd is, sluiten we af met een medley met een mystery guest die goed gitaar kan spelen en een samenzang met het publiek, eindigend in een apotheose van glitterballen, ballons en wilde dieren. Het wordt dus een bijzondere ervaring!’

Zelf kijkt de auteur uit naar het interview van Wim Brands met Ian McEwan op zaterdag 15 november. Boetekleed (Atonement) is namelijk een van zijn favoriete boeken. ‘Een magistrale roman waarin McEwan een superieure stijl combineert met een spannend verhaal’, aldus Dehouck.

hellekind

Boekgegevens

Bram Dehouck, Hellekind, Uitgeverij De Geus, ISBN 978 90 445 3155 8 (€ 10,-)

Foto bovenaan: Liesbeth Kuipers

De Boekenkrant is mediapartner van Crossing Border.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven