Creatief met papier, schaar en lijm

De illustraties bij de gedichten in Het vonkt in mij zijn van Lonneke Leever. Lonneke werkt met papieren materialen. BKJunior vroeg haar hoe ze deze plaatjes maakt.

Hoe ben je op het idee gekomen om illustraties te maken van gevouwen papier?
‘Op de kunstacademie moest ik een 3D-object maken met materiaal waar ik nooit mee had gewerkt. De bedoeling was om iets totaal nieuws te proberen. Ik had daar eigenlijk niet zo’n zin in, want ik ging liever tekenen. Tot ik bedacht om met gekleurd papier te gaan werken. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik er mee doorgegaan ben. Ik merkte dat mijn illustraties heel speciaal werden. Ze zijn uniek en dat maakt het zo leuk.’

Lonneke IIHoe maak je deze illustraties?
‘Meestal begin ik met het tekenen van een schetsje. Daarna kies ik de juiste kleuren papier en ga ik vormen uitknippen. Ik vouw en plak ze aan elkaar en kijk steeds of er nog iets bij moet. Net zolang tot ik het mooi vind. Dan maak ik een foto. Die bewerk ik nog een beetje op de computer en dan is de illustratie klaar!’

Hoe is het om met Mieke van Hooft te werken?
‘Ik had al eens illustraties gemaakt voor een versje voor Sesamstraat, dat Mieke had geschreven. Mieke had nog andere mooie gedichten liggen en vroeg of ik daar illustraties bij wilde maken. Het was een heelleuke samenwerking. Soms vond ik het wel moeilijk. Gedichten gaan over gevoel, en dat is lastig in een plaatje weer te geven. Momenteel zijn Mieke en ik met een nieuw project bezig: een prentenboek van het kerstverhaal. Het komt dit najaar uit.’

Wat vinden kinderen van jouw illustraties?
‘Kinderen zijn heel nieuwsgierig naar hoe ik alles maak en vinden het knap dat ze geen lijmrestjes zien. Die heb ik wel eens hoor, maar die haal ik stiekem weg in Photoshop op de computer! Vaak krijgen kinderen door mijn illustraties zelf zin om te gaan knutselen met gekleurd papier. Ik vind dat een groot compliment.’

Wil je zelf aan de slag? Lonneke legt uit hoe je een illustratie van een bloem maakt!
Je hebt nodig: mooi stevig gekleurd papier, een schaar, lijm. Kies eerst mooie kleuren papier uit.
1. Knip uit de ene kleur allemaal blaadjes en knip uit de andere kleur een brede strook. Aan één zijde van de strook maak je allemaal kleine knipjes.
2. Rol de strook nu op en lijm het vast.
3. Lijm de bloemblaadjes ertegenaan.
Leg de bloem op een mooie, rustige achtergrond en maak er een foto van. Je illustratie is nu klaar!

3 12

Het vonkt in mij

Boekgegevens

Mieke van Hooft, met illustraties van Lonneke Leever, Het vonkt in mij, Uitgeverij Clavis, ISBN 978 90 448 2342 4 (€ 19,95)

Dit artikel verscheen eerder in BKJunior, editie juli 2015

Berichten gemaakt 5328

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven