In Het snapgevoel laten Herman de Regt en Hans Dooremalen zien hoe mensen, puur door het gevoel te hebben dat ze iets doorhebben, soms ideeën voor waar aannemen die eigenlijk grote onzin zijn.
Mensen menen vaak iets te weten enkel op basis van hun gevoelens. Maar is ons gevoel als bron van kennis wel betrouwbaar? In Het Snapgevoel onderzoeken wij een heel specifiek gevoel dat een fundamentele rol speelt in het tot stand komen van onze overtuigingen. Het betreft het gevoel dat we hebben wanneer we iets snappen of begrijpen. Wij noemen dit het snapgevoel, simpel gezegd: het aangename gevoel dat je hebt als je iets snapt. In dit boek onderzoeken we wanneer dit snapgevoel betrouwbaar is en wanneer het ons misleidt, wanneer het ons leidt naar ware opvattingen en wanneer het slechts de illusie van begrip creëert.
Omdat het snapgevoel aangenaam voelt, zijn we voortdurend gericht op het zoeken naar begrip. Zolang we in het duister tasten, voelen we een irritatie of frustratie, maar zodra we iets snappen, voelen we ons goed. Het snapgevoel helpt ons zo te streven naar begrip. Dat is een goede zaak. Immers, begrip van de wereld maakt dat je handelingen op grond van dat begrip, normaal gesproken, succesvol zullen zijn. Als je iets begrijpt weet je wat je kunt verwachten en anticipeer je daar op. Als je iets begrijpt weet je wat je moet doen en bereik je je doel.
Wel is het zo dat het sterke en prettige snapgevoel onze overtuigingen gemakkelijk immuun maakt voor kritiek. Waarom zouden we immers willen terugvallen in een onaangename toestand van irritatie en frustratie? Als we al toegeven dat we fout zitten, en dus het snapgevoel dreigen te verliezen, dan rusten we niet totdat we het snapgevoel opnieuw hebben. Alle mensen verlangen van nature naar het snapgevoel. Zo bepaalt het snapgevoel in hoge mate hoe wij denken over anderen, onszelf en de wereld.
Boekgegevens
Herman de Regt & Hans Dooremalen, Het snapgevoel. Hoe de illusie van begrip ons denken gijzelt, Uitgeverij Boom, ISBN 978 94 610 5679 5 (€ 22,50)
Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie januari 2016