Boekfragment: Cremation criminelle

Drie moorden moeten worden opgelost door twee rechercheurs: een van Nederlandse en een van Algerijnse komaf. Een spannende misdaadroman die zich afspeelt in Limoges, Frankrijk.

Ze stapt de productiehal van de bakkerij in, blijft een paar tellen met haar laarzen in de bak met kaliumpermanganaatoplossing staan en loopt daarna door naar het magazijn om een zak eierstruif te halen. Met de zware twintigliterzak sjouwt ze naar de werkplek waar ze het eerste deeg van die dag moet mengen. Er staan madeleines in de planning. Gedachteloos dwaalt haar blik naar de oven, dan dringt met een huiveringwekkende schok tot haar door wat ze daar ziet… Het wordt zwart voor haar ogen.
Geluidloos zakt ze ineen, de dierlijke schreeuw die in haar opwelt, smoort halverwege haar keel in een vreemd gerochel. De plastic zak schiet uit haar handen, raakt met een doffe klap de rand van de doseermachine, scheurt open en de glibberige inhoud spat over haar heen. Haar collega Cyril Recourt ziet Marie flauwvallen en schiet te hulp. Zonder aarzeling knielt hij midden in de troep en begint de lessen van de eerstehulpcursus in de praktijk toe te passen.
Marie slaat haar ogen op en gaat langzaam overeind zitten. Met trillende vingers wijst ze naar de imposante Wachtel Comet rotatieoven. Alain volgt haar hand en ziet tot zijn verbazing dat de oven in bedrijf is.
Hij gelooft zijn ogen niet. Achter de ruit van de voordeur draait een menselijk lichaam voorbij. Vooraanzicht, rechts, achterkant, links, en weer van voren af aan, een perpetuum morbide. Een gebakken lijk. Hij blijft door schrik verlamd staren. Drie, vier, vijf keer komt het kadaver langs. Als een kip aan het spit.

9789086602575-600-0

Boekgegevens

Toet & De Best, Cremation criminelle, Uitgeverij Ellessy, ISBN 978 90 866 0257 5 (€ 18,95)

Dit boekfragment verscheen eerder in de Boekenkrant, editie november 2014.

Berichten gemaakt 5329

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven