In korte hoofdstukken volgen we Oskar, die met zijn oudere broer Bossie en hun vriendin Geesje optrekt. Onderhuids woekert het gemis naar zijn (letterlijk en figuurlijk) afwezige ouders: vader is een hardwerkende journalist en moeder ordent de wirwar in haar hoofd én hart in Italië. Hun avonturen zijn doorvlochten met tragikomische berichten die ze uit de krant sprokkelen. Elkeen worstelt met zorgen, die schipperen tussen verlangen en loslaten.
Meesterverteller Bart Moeyaert die een nieuwe telg – dit is zijn drieëndertigste – op de wereld loslaat, is altijd een vreugdekreet waard. Of het een kinderroman betreft, laten we in het midden, maar dat De Melkweg een intiem verhaal van formaat is, is zeker. Er vinden weinig acties plaats, doch genoeg actie om een ogenschijnlijk klein verhaal onder hoogspanning te brengen.
Zoals het Moeyaert betaamt, herbergt zijn bedrieglijk eenvoudige taal een poëtische schoonheid.
Na zinnen als “Hij legde zijn hand op mijn hoofd en aaide mijn gedachten” haal je vergenoegd adem. De Melkweg slok je zo op, maar blijft lang nazinderen. Het ideale leesvoer voor een zomervakantie. Wie zich liever laat voorlezen door Bart Moeyaert zelf op een prachtig muzikaal thema mag zich verheugen op het luisterboek dat in juni verschijnt. Bij Colibroboekhandels krijg je tot 31 juli een exclusieve editie van Mansoor erbovenop, waarmee hij vijftien jaar geleden al bewees meester te zijn in het vertellen van een klein verhaal met grote emoties.
Bart Moeyaert, De melkweg, Uitgeverij Querido, ISBN 978 90 451 1192 6 (€ 12,95)