Maus wordt nog steeds beschouwd als dé baanbrekende graphic novel. De tweede Wereldoorlog werd op een nieuwe manier weergegeven, namelijk in stripvorm. Een strip waarin de joden waren uitgebeeld als muizen en de Duitsers als katten. De strip in het algemeen werd hierdoor in het literaire discourse opgenomen en was nu niet meer alleen bedoeld voor kinderen maar ook voor volwassenen.
Mensen die de Holocaust hadden overleefd, vonden dat een strip geen recht deed aan hun tragedie. Men had, volgens Spiegelman, vooroordelen over strips: strips waren bedoeld voor kinderen. Bovendien vonden sommigen dat het dierenmetafoor de stereotypen van joden en nazi’s versterkte.
MetaMaus laat zien hoe Spiegelman tot Maus kwam en wat eraan voorafging. Het interview met Spiegelman, afgenomen door Hillary Chute, beslaat het grootste gedeelte van het boek. Ook zijn kinderen en vrouw zijn geïnterviewd. Zij geven hun blik op hun vader/man en de manier waarop zij in aanraking zijn gekomen met Maus. Verder is het boek aangevuld met tekeningen en schetsen van Spiegelman die hij gebruikte bij het maken van Maus en werk van voor en na het verschijnen van Maus. Daarnaast zijn er tekeningen van derden opgenomen, oorlogspamfletten en foto’s. Aanvullend staan er in het boek stambomen van zijn vader en moeder en de transcriptie van de interviews met Vladek, de vader van Spiegelman. Tot slot zit er een cd-rom bijgesloten waarop de complete Maus, schetsen, artikelen, originele opnames van de interviews tussen Spiegelman en zijn vader en delen van de documentaire over Spiegelmans onderzoeksreizen naar Auschwitz en Birkenau staan.
Art Spiegelman wilde eerst niet meewerken aan de jubileumeditie. Hij vond het moeilijk om zich opnieuw te verdiepen in Maus en daarmee zijn familiegeschiedenis. Gelukkig voor ons: hij ging overstag!
Art Spiegelman, MetaMaus, Uitgeverij Oog & Blik, ISBN 978 90 549 2330 5 (€ 39,90)