De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 4 juli

---

Stoptrein

Als een boek dat me helemaal omverblies een debuut blijkt te zijn, ben ik altijd extra onder de indruk. De meeste schrijvers hebben pas na een paar boeken hun ‘stem’ goed te pakken, maar enkelen hebben die al meteen in de vingers. Van de vele boeken die ik de afgelopen jaren heb gelezen, zijn het dan ook twee debuten die me nog het meest bijstaan: De hemel is altijd paars van Sholeh Rezazadeh (wat een mooie, lichtvoetige stijl!) en Een opsomming van tekortkomingen van Ine Boermans (zó scherp geschreven). Daarom was ik blij om gevraagd te worden voor de vakjury van de Hebban Debuutprijs 2023.

In anderhalve maand tijd moet ik daarvoor de vijf genomineerde boeken uitlezen. Dat is even flink aanpoten, maar met een vakantie voor de boeg moet dat wel lukken. Afgelopen donderdag heb ik alvast het eerste debuut uitgelezen – ik mag nog niet verklappen welke –, toen ik in de trein zat naar Leeuwarden. Een twee uur durende reis vanuit Utrecht, die nog eens een uur langer werd doordat ik een verkeerde overstap maakte op Zwolle en in Groningen belandde. Ik geef het boek de schuld – pas bij het eindstation keek ik op van mijn e-reader en besefte ik dat ik niet in Leeuwarden was aangekomen. Gelukkig had ik vervolgens in de stoptrein die door het Groningse en Friese platteland tufte alle tijd om de roman uit te lezen. Zal ik het voorval in mijn juryrapport laten meewegen?

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Nu verschenen: de Boekenkrant, editie juli 2023 – met: Roxane van Iperen, Ilja Leonard Pfeijffer en Janice Deul

In de juli-editie van de Boekenkrant zindert de zomer volop door met heerlijke romans die zo mee in je koffer kunnen. Zo bespreken we Dat beloof ik, de nieuwe roman van Roxane van Iperen. Daarin vertelt ze over de twaalfjarige M. die haar heil zoekt in de natuur. Ook bespreken we drie feelgood-romans die perfect zijn als lichte snack voor op het strand.

Lees verder

---
Boekhandel Veenendaal: Ondernemende thrillerverkoopster 

Boekhandel Veenendaal: Ondernemende thrillerverkoopster 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Veenendaal in Amersfoort, waar op dit moment de Stoerste Thrillerverkoopster van Nederland rondloopt: Mabel van Zijl.

Lees verder

---

Literatuur

Interview Fien Veldman: ‘De printer is de underdog van de machines’  

Het is vijf voor tien. Over vijf minuten heb je een meeting. Gauw ren je nog even naar de printer om je verslag uit te printen. Bij het laatste papiertje begint de printer te zuchten en te kreunen. ‘Stom ding!’ roep je. Bijna iedereen kent die haat-liefdesverhouding met de printer wel. Behalve schrijver en journalist Fien Veldman: ‘Ik vind printers heel leuke apparaten, omdat iedereen ze een beetje haat.’ Niet gek dus dat de printer een grote rol speelt in haar debuut Xerox.

Lees verder

---

Spanning

Interview Marion Pauw: ‘Ik werd al snel de outsider in de groep’  

Op een zonnige lentedag ontmoet ik Marion Pauw op het Amstelveld, een idyllisch en lommerrijk pleintje in Amsterdam, om haar te spreken over het verschijnen van haar nieuwe boek Tijgerlelie. De tweevoudige Gouden Strop-winnaar leverde een bijzonder spannende thriller af over een groep vrienden die zich tegen een van hen keert. Het is een situatie die voor Marion niet geheel vreemd is, aangezien ze zelf ook heeft meegemaakt hoe het is om een outsider te zijn.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Een betoverend avontuur over de kracht van de natuur

‘Verhalen zijn een manier om ons te herinneren aan wie we zijn, maar ook een manier om te ontdekken wie we willen worden,’ schrijft Tim Tilley in Vonk. Dat verhaal draait om Wiek, een weesjongen die in een luciferfabriek woont en, samen met andere weeskinderen, werkt onder het schrikbewind van Ouwe Ma Boeman en haar geweer.

Lees verder

---

Non-fictie

Boekfragment: Yoka

In de tweede helft van de vorige eeuw kende heel Nederland actrice, zangeres en tv-persoonlijkheid Yoka Berretty. Ze was onze eerste echte internationale filmster.

Rome beviel Yoka. Zozeer zelfs dat ze van Parijs naar de Italiaanse hoofdstad besloot te verhuizen. Ze had daar bij het maken van tv-producties wat interessante contacten gelegd in de filmwereld. 

Lees verder

---

Boekfragment: Op onware grootte

Nicolaas Matsier onderzoekt in Op onware grootte vol verwondering en enthousiasme maquettes, miniaturen en modellen, variërend van het planetarium van Eise Eisinga en de maquette van de tempel van Salamo, tot kerststallen en KLM-huisjes. Het vormt een rijk geheel met veel illustraties waarbij de essays afgewisseld worden met kleine signalementen en gedichten over het verkleinde. 

Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 augustus verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com