De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 23 mei

---

Hoe nieuwe lezers ontstaan 

Mijn ouders lazen mijn broertje en mij altijd voor. Als we naar bed moesten, wist ik hoe laat het was. Ik koos dan zo’n plat Disney-boekje uit van mijn paarse boekenplank en luisterde aandachtig naar mijn vader of moeder. Later werden dat titels zoals De olijke tweeling of Floor regelt het even.  

Soms hadden mijn ouders geen zin om het hele verhaal opnieuw op te lezen en probeerden ons dan voor de gek te houden door een paar pagina’s over te slaan. Dat werkte bij mijn broertje, maar niet bij mij. De verhalen kende ik namelijk van voren naar achteren. 

Ik denk dat de allerbelangrijkste boeken kinderboeken zijn. Daarmee zet je namelijk iets aan. Elke hobby heeft een begin. Misschien ben je wel met pianolessen begonnen door de grote vleugel bij je opa. Of begonnen je dansgevoelens te kriebelen toen je naar die ballerina-serie op televisie keek. Zo werkt het naar mijn idee ook met boeken.  

Tegenwoordig zie ik veel mensen lezen, ook vriendinnen van wie ik het niet had verwacht. Dat bewijst maar weer dat er voor iedereen wel een boek is. Ik vind ook niet alle boeken even leuk en dat is maar goed ook, want anders zou de keuzestress voor het lezen wel reuzegroot zijn. Als je openstaat voor een boek en een verhaal vindt dat bij jouw smaak past, dan heb je een nieuwe hobby gevonden. Het is toch fantastisch om met iets nieuws te beginnen? 

Denise Hoek 
Redactie-stagiaire Boekenkrant 
denise@uhb.nl  

---

Literatuur

Nieuwe titel: Een wonder

In Een wonder neemt Victoria Mas ons mee naar een wereld waarin men dolgraag in het bovennatuurlijke wil geloven. ‘Met deze nieuwe roman laat Victoria Mas opnieuw haar talent zien.’ Lire Magazine.

Lees verder

---

Interview Shelley Read: ‘In de wildernis begrijp ik het bestaan pas echt’ 

Zowel door critici als door lezers werd de historische debuutroman Ga als een rivier van Shelley Read in Amerika lovend ontvangen. Hierin schetst Read haarscherp het Colorado van 1949, waar Victoria Nash het hoofd boven water probeert te houden op de in verval geraakte perzikboerderij van haar familie, waarvan zij met nog maar zeventien jaar de vrouw des huizes is. 

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: 'Missen is een soort heelal van binnen' 

Met mijn handen diep in mijn zakken sta ik op de bus te wachten. Weer werp ik mijn blik op het bustijdenbordje. Bij de aankomsttijd van mijn bus staat er nu 'oponthoud'. Onbewust begin ik te glimlachen, want mijn gedachten dwalen direct af naar Het kleine heelal van Annejan Mieras. Door dit jeugdboek kreeg het woord oponthoud voor mij een voor mij een compleet nieuwe betekenis.

Lees verder

---

Boekfragment: Bloemenkind

Tiara het Bloemenkind hoort verhalen over een monster dat de mooie dromen van kinderen steelt tot hun hoofden en harten leeg achterblijven en ze op volwassenen gaan lijken...  Lees verder

---

Interview Tijs van Marle en Esther van den Brink: ‘Bij ons is de oertijd een soort vakantiepark’ 

Op woensdag 12 april kon je in natuurspeeltuin Het Woeste Westen in Amsterdam voor één middag de oertijd binnen stappen. Het eerste deel van TUF, de spin-off serie over het eigenwijze zusje van Knots, werd daar in stijl gelanceerd. Bij een kampvuur lazen auteur Tijs van Marle en illustrator Esther van den Brink voor uit het nieuwe boek aan een groep kinderen.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Een gigant van het horrorgenre 

Toen Bela Lugosi voor het eerst de rol van Dracula speelde in een theater op Broadway stonden achter in de zaal dokters en verpleegsters klaar om in te grijpen als er iemand flauwviel of een hartaanval kreeg. Het is een van de leuke anekdotes in Lugosi van Koren Shadmi, een biografie in stripvorm.  

Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com