De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 9 mei

---

De triomf van Anjet Daanje 

Tot aan haar bestseller De herinnerde soldaat in 2019 schreef ze in redelijke anonimiteit al een heel oeuvre bij elkaar, en nu was ze de gedoodverfde winnaar voor de Libris Literatuur Prijs: Anjet Daanje. Gisteravond werd de prijs aan de Groningse auteur uitgereikt voor haar roman, alom een meesterwerk genoemd, Het lied van ooievaar en dromedaris. Het is een mooi voorbeeld van hoe niet opgeven en gewoon je eigen ding blijven doen uiteindelijk groots beloond kan worden.  

Toen Daanje in 2015 ineens zonder uitgever kwam te zitten, wilde alleen de kleine Groningse uitgeverij Passage met haar verder. Dat betaalde ze terug met De herinnerde soldaat. Maar het plotselinge succes van die roman had ook een keerzijde, vertelde ze aan RTV Noord: 'Ik hadHet lied van ooievaar en dromedaristoen al bedacht, en wilde eigenlijk dat iedereen dát boek fantastisch zou vinden. En nu zouden ze dat natuurlijk gaan vergelijken met De herinnerde soldaat, dat door iedereen al de hemel in was geprezen. Dat kon dan alleen maar tegenvallen, natuurlijk.' Het tegendeel geschiedde: haar nieuwe boek werd juist nóg meer geprezen, en won afgelopen november al de Boekenbon Literatuurprijs. Dat een roman die bestaat uit elf verschillende verhalen en barst van de intertekstualiteit en stijlwisselingen, toch op louter lof kon rekenen, geeft al aan dat hier een meester aan het werk is. 

Daanje zelf was wat overdonderd door alle positieve reacties, vertelde ze in De Shortlist-podcast: ‘Ik moet hierna natuurlijk ook weer een nieuw boek schrijven, maar ja, ik kom hier nóóit meer overheen!’ Ik ben benieuwd of ze zichzelf weer zal verrassen.  

Mirjam Mulder 
Hoofdredacteur Boekenkrant 
mirjam@boekenkrant.com 

 

---
Column Lex Jansen: Lofzang op de boekverkoper 

Column Lex Jansen: Lofzang op de boekverkoper 

De rol van de boekverkoper is net zo veelkleurig als het palet van een schilder. Dat heb ik de afgelopen maand weer mogen ervaren. Al in de eerste week van maart was ik bij de presentatie van een roman bij Boekhandel Praamstra in Deventer. Die bijeenkomst zou niet mogelijk geweest zijn zonder de inspanningen van Chrisjan van Marissing. 

Lees verder

---

Boekhandel: Boekhandel Den Boer is ‘here to stay’ 

Iedere maand lichten we een Boekenkrant-boekhandel uit voor onze lezers. Deze maand gingen we langs bij Boekhandel Den Boer in Baarn. De etalageruit verklapt al dat deze plek een rijke geschiedenis aan boekenliefhebbers met zich meedraagt. Het bijzondere pand waar Den Boer zich heeft gevestigd werd een boekhandel in het jaar 1887. 

Lees verder

---
De redactie tipt: welke podcast past bij jou?

De redactie tipt: welke podcast past bij jou?

Podcasts zijn bijna niet meer weg te denken uit onze wereld. Ze zijn heerlijk om naar te luisteren tijdens het reizen of koken, en je kunt over elk onderwerp wel een podcast vinden. Tegenwoordig kun je zelfs naar podcasts over boeken luisteren. Maar het zijn er zoveel! Waar moet je beginnen? De redactie van Boekenkrant beluisterde van verschillende podcasts een aflevering om zo de leukste op een rijtje te kunnen zetten.

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: De beloftes die je liever vergeet 

Belofte maakt schuld, de nieuwe feelgood-roman van Gillian King (volgens de achterflap een ‘realgood’), heeft het allemaal: een romantisch verhaal, een tragische jeugd en onverwachte wendingen. Als lezer word je heen en weer geslingerd. Wie verovert het hart van Hannah? Hoe loopt het af met haar zoon Sem? Wat heeft Jamie te verbergen?  

Lees verder

---

Spanning

Interview Nicolet Steemers: ‘In alle personages stop ik een deel van mezelf’

Met Diepe gronden levert Nicolet Steemers alweer haar zevende spannende roman af. We hadden vorig jaar nog de eer om met haar te praten over haar vorige boek Wat niet deert, waarin ze de verhoudingen binnen een gezin op een intrigerende manier onder de loep neemt na een mysterieus verdwijningsgeval van één van de familieleden. Ook in Diepe gronden komen de verhoudingen onder druk te staan als iemand spoorloos verdwijnt.

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: De Taal van planten

Planten, tja leuk, maar wel een beetje saai, toch? Zeker niet! Wat als planten superkrachten hebben, zonder dat wij het doorhadden? Sterker nog: wat als planten eigenlijk de baas zijn in de wereld? Ontdek hoe planten praten zonder dat ze een mond hebben, luisteren zonder oren, ademen zonder longen en intelligent zijn zonder hersenen. 

Lees verder

---

Recensie: Mysterieuze mythes verweven in wijsheid 

Bossen, bergen en rivieren, waren ze altijd al op onze planeet of hebben onze goden ze geschapen? Over de hele wereld zijn er bijzondere verhalen te vinden over de geheimen van de aarde. Van dwaallicht tot drakenkoning van Claire Cock-Starkey onthult deze mythes, gepaard met schitterende illustraties van Aitch.   

Lees verder

---

Non-fictie

Interview Mira Feticu: ‘De bibliotheek was voor mij één grote familie’ 

In haar geboorteland Roemenië werkte Mira Feticu als radiomaker, publicist en schrijver. Na een worsteling met de taal zette zij ook in Nederland haar schrijverschap voort toen in 2012 haar eerste Nederlandstalige roman verscheen. Later schreef zij over haar relatie met het Nederlands in Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal. Ik sprak haar over haar nieuwste boek Geheugen, geschiedenis, beschaving.

Lees verder

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com