De Beste Bron voor Boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 2 mei

---

Speling van het lot

Het lot, een fascinerend concept dat ons leven kan beïnvloeden op manieren die we niet altijd begrijpen. Sommige mensen geloven dat het lot onze toekomst bepaald, terwijl anderen denken dat we ons eigen lot bepalen. Mijn familie is niet per se gelovig, maar we hebben wel zo onze persoonlijke mening over onverklaarbare dingen. Zo ook over het lot.

Dat ik zo van boeken houd komt door mijn oma, zij werkt zelf in Boekhandel Den Boer, en mijn overgrootvader had zijn eigen boekhandel. Vorige week interviewde ik de eigenaren van Boekhandel Amesz in Rotterdam om hen in de Boekenkrant in de spotlights te zetten. Na een tof gesprek met de dames toonde ik hen het artikel dat ik over Den Boer in de april-editie had geschreven. De dames van Amesz kenden de boekhandel, en ze kenden mijn oma! Hun vader had vroeger mijn overgrootvader uit de brand geholpen met zijn boekhandel in zware tijden. Noem deze ontmoeting maar eens toeval...

Op de terugweg zaten mijn moeder en ik met open mond in de auto. Deze opeenstapeling van gebeurtenissen bracht mij terug naar de oorsprong van mijn boekenliefde. ‘Wij mensen denken dat wij alles bepalen, maar dat is niet zo. Dat doet het lot,’ zei mijn moeder. Waar je ook in gelooft, het leven is en blijft onvoorspelbaar.

Lara Koster
Redactie-stagiaire Boekenkrant
lara@ubh.nl

---

Nu verschenen: de Boekenkrant, editie mei 2023 – met: Nhung Dam, Janny van der Heijden, Juan Gómez-Jurado en BKYA-katern

De Boekenkrant van mei is weer verschenen! De lentekriebels zijn al volop aanwezig, maar liefde is niet altijd makkelijk. Zo spreken we Nhung Dam over haar roman Definitie van liefde, waarin een pijnlijk liefdesverhaal over familie en migratie zich ontvouwt, en spreken we Shelley Read over haar debuutroman Ga als een rivier

Lees verder

---

Jeugd

Interview Tahereh Mafi: 'De djinn-maatschappij is geïnspireerd door Islamitische verhalen en sprookjes’ 

Een duivel die als een komeet uit de hemel valt; magische djinns met bloed helder als water; een groots koninkrijk dat kampt met watertekorten… Dit alles staat je te wachten als je Tahereh Mafi’s nieuwe young adult-boek Alizeh openslaat. Maar wat echt centraal staat, is de relatie tussen Alizeh en Kamran.

Lees verder

---
Vier jeugd- en young adult-boeken vol groen!

Vier jeugd- en young adult-boeken vol groen!

Eerder deze maand tipten we al vier non-fictieboeken over de natuur in een artikel om de Maand van het Natuurboek te vieren. Non-fictie voor volwassenen is misschien het go to genre waar mensen aan denken als het om natuurboeken gaat, maar ook op de jeugd- en young adult-afdeling is genoeg te vinden!

Lees verder

---

Boekfragment: Voor de nieuwe maan 

Bores heeft alles om gelukkig te zijn. Maar dan komt Maan, zijn nieuwe zusje van het Vasteland. Over hoe het is om een zus te krijgen. En nog meer over hoe het is om een broer te zijn. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Varingholt Kronieken 1 - Verboden Magie

In Varingholt is magie verboden, maar dat wil niet zeggen dat ze daar niet voorkomt. Prinses Nanali en Zachos kennen elkaar niet, maar hebben meer gemeen dan ze beseffen.  

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: De spanning die ons voortdrijft 

Een gevoel van verlangen kennen we allemaal. Naar nieuwe schoenen, rust, geluk. In zijn essay Verlangen opnieuw zoekt Ben Schomakers naar het diepere, onderliggende verlangen. Kent verlangen een oorsprong en op welke manier geeft het ons leven vorm? 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Menokilo’s

'Ik wil vrouwen leren het ideaalbeeld los te laten.' Leen Steyaert vertelt over de menokilo’s en wat eraan te doen. Een op de drie vrouwen in de overgang beleeft een moeilijke tijd en veel van hen worstelen dan ook met hun gewicht. 

Lees verder

---

Recensie: Een nieuw beeld van oude heksen 

Welk beeld roept het woord 'heks’ bij je op? Ik denk dan meestal aan vrouwen met een wrat op hun kromme neus en nagels die bijna tot de grond reiken. Of aan vrouwen die in vroegere eeuwen op de brandstapel werden gegooid wegens hun vermeende toverkrachten. Allemaal denkbeelden die zijn ontstaan vanuit volksverhalen die jou en mij zijn verteld.

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 48 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 juni verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com