De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 10 januari

---

Napels

Hoewel ik momenteel mijn Frans aan het bijspijkeren ben – onder meer door het lezen van Chanson douce van Leïla Slimani – wil ik mijn Italiaans ook niet vergeten. Daarom is het fijn dat er op Netflix de laatste jaren steeds meer Italiaanstalige series verschijnen. Zo is onlangs de serie La vita bugiarda degli adulti uitgekomen, gebaseerd op het boek van Elena Ferrante (in het Nederlands vertaald als Het leugenachtige leven van volwassenen). Die moest ik dus wel gaan kijken.

Het gaat over de dertienjarige Giovanna, die opgroeit in het Napels van de jaren negentig, in een van de beste wijken van de stad. Via haar tante Vittoria, met wie Giovanna’s vader het contact had gebroken, leert ze ook de andere kant van de stad kennen. Een coming-of-age-verhaal over het letterlijke en figuurlijke contrast tussen ‘hoog’ en ‘laag’ Napels.

Ik ben pas net aan de serie begonnen, en geniet tot nu toe vooral van de mooie beelden van Napels. Afgelopen zomer ben ik er voor het eerst geweest, dus ik waan me weer helemaal in de smalle, chaotische straatjes. En, hoewel het minder handig is als je Italiaans wilt leren, zou ik de serie alleen al aanraden omdat het Napolitaanse dialect fantastisch is om naar te luisteren.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

De nieuwe BKJunior verschijnt op 6 februari

Het is bijna zover! In februari verschijnt er een nieuwe editie van de BKJunior, onze kinderboekenspecial. In deze editie nemen we je mee op ontdekkingsreis! Zo bespreken twee jonge lezers voor ons het boek De eerste kat in de ruimte at pizza van Mac Barnett, een hilarische graphic novel over een kattenheld die de maan moet redden. 

Lees verder

---

Spanning

Recensie: De hel die Dorothea heet

In De koffer van Steve Beirnaert wordt een getergde buurt op stelten gezet naar aanleiding van een verdwijning. Wat op het eerste gezicht een duidelijke zaak lijkt, stelt ervaren politieman Frederick Swarts toch voor een raadsel. 

Lees verder

---

Recensie: Honderdtwintig woorden voor sneeuw

Een van m’n grootste nachtmerries zou wel zijn om ergens op de Noordpool vast te komen te zitten. Hoogstwaarschijnlijk overleef ik dat namelijk niet, omdat ik geen overlevingsvaardigheden bezit en niet tegen de kou kan. Zoiets overkomt de hoofdpersonages in Waar bloed bevriest. Zij komen vast te zitten in the middle of nowhere in Noorwegen in de winter.

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: De dag dat papa over seks begon

Heb jij al een gesprek met je kinderen gehad over seks? Of durf je niet goed, net als de vader in ‘De dag dat papa over seks begon’? In dit hilarische boek proberen de ouders van Lisa een gesprek over seks te hebben.

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Koken op de boerderij van Yvon Jaspers

Jarenlang keek Yvon Jaspers als presentatrice mee met het werk van haar boerenvrienden. Eind 2021 was het dan eindelijk zo ver: ze verwezenlijkte haar droom en ging zelf aan de slag als boerin. In het tv-programma Onze boerderij: en nu zelf kon je haar avonturen al volgen. 

Lees verder

---

Boekfragment: 'n Beetje leuk ouder worden

'n Beetje leuk ouder worden van Wies Verbeek geeft verrassende tips en wetenswaardigheden voor een gezond, lang en gelukkig leven. Een beetje leuk ouder worden, wie wil dat nou niet?  

Lees verder

---

Interview Antony Beevor: 'Rusland is de gevangene van zijn eigen verleden'

Antony Beevor is een van de meest gerespecteerde geschiedschrijvers over oorlog, met een reeks van hooggewaardeerde boeken op zijn naam, waaronder boeken over Stalingrad, de Spaanse Burgeroorlog en de slag om Arnhem. Recentelijk verscheen zijn boek Rusland. Revolutie en burgeroorlog 1917-1921, in een uitmuntende vertaling van Ton Zwaan. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com