De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 3 januari

---

Leesdoelen

De feestdagen verliepen voor mij dit jaar anders dan verwacht. Ik was voor het eerst niet bij mijn ex-vriend met oud en nieuw en daarbij was ik ook de hele kerstvakantie en tijdens de jaarwisseling ziek. Ik heb geprobeerd er wat van te maken en het rustig samen gevierd met een aantal collega’s van mijn bijbaan in de Efteling.  

Achteraf gezien had ik toch liever bij mijn moeder op de bank gelegen om het boek Het huis aan de Gouden Bocht van Jessie Burton uit te lezen. Eigenlijk wilde ik het voor 2023 uit hebben, maar dat is helaas is niet gelukt. Ik zag op social media dat veel bookstagrammers (mensen met een Instagrampagina over boeken) diverse leesuitdagingen voor 2023 maakten of er één in 2022 hadden voltooid. Zo hadden sommigen hun lengte in boeken gelezen, anderen hadden een bepaald aantal boeken als doel gelezen en weer anderen hebben een bingokaart afgewerkt waar diverse uitdagingen op stonden, zoals een boek lezen uit een bepaald genre of met minimaal 500 pagina’s. Ik had in 2020 voor mijzelf ook zo’n leesdoel: ik wilde dertig boeken lezen in een jaar. Maar het motiveerde mij niet om te lezen zoals vele anderen. Het voelde als iets dat je ‘moet halen’ en daardoor ging mijn leesplezier weg. Ik heb soms het idee dat je op Bookstagram er niet helemaal bij hoort als je geen leesdoel of -challenge hebt in een jaar. Daarom heb ik voor dit jaar toch maar een nieuw doel gesteld. Dat is plezier hebben in lezen en nieuwe boeken en verhalen ontdekken. Dan hoor ik er voor mijn gevoel toch een beetje bij.

Sanne van der List
Redactie-stagiaire Boekenkrant
sanne@ubh.nl

---

Nu verschenen: Boekenkrant, editie januari 2023 - met: Antony Beevor, Tobias Leenaert en Hannah Gold

De eerste Boekenkrant van het nieuwe jaar is verschenen! We trappen 2023 af met een gesprek met Lotte Kok over haar sprookjesachtige roman Hine, het oude verhaal van Mariken van Nieumeghen in een nieuw jasje. Dat is niet het enige literaire werk waar we aandacht aan besteden. Zo lees je ook een recensie over de graphic novel Elise en de Nieuwe Partizanen.

Lees verder

---
Column Lex Jansen: Vanuit de verte dichterbij

Column Lex Jansen: Vanuit de verte dichterbij

Als redacteur ben ik natuurlijk vooral met teksten bezig, maar soms leidt het intensieve contact met een schrijver ook tot iets geheel anders. Met een zekere regelmaat begeleid ik auteurs als zij in den lande een lezing geven. Dat brengt me soms op zeer bijzondere plekken. 

Lees verder

---

Literatuur

Boekfragment: Dorsten

Dorsten is het prozadebuut van Nienke ’s Gravemade. Stuk voor stuk proberen de hoofdpersonen een verlangen te stillen, tegen beter weten in. 

Lees verder

---

Boekfragment: Scherven

Scherven, de nieuwe sensationele roman van Bret Easton Ellis is spannend, geslepen en onbetrouwbaar: dit is Easton Ellis op zijn best! Van de auteur van American Psycho.

Lees verder

---

Boekfragment: In Zwitzerland zijn we stil

Erika verhuist met haar jonge gezin vanuit de VS naar Genève. Het zou de start van een mooie fase in hun leven moeten zijn, maar Erika vindt geen aansluiting. Aanvankelijk ziet niemand hoe klein haar leven wordt en dat ze niet meer in staat is de lieve moeder te zijn die ze zo graag had willen zijn.   

Lees verder

---

Jeugd

Interview Kevin Brooks: Hoe onschuld in kwadaardigheid verandert

Als tijdens het vervoeren van het jonge, beruchte bendelid Castro haar politieauto wordt aangevallen en twee van haar collega’s worden uitgeschakeld, is het aan de jonge detective Judy Ray om Castro veilig op het bureau af te leveren. Daarvoor moeten ze samenwerken, maar kan dat eigenlijk wel? En waarom lijkt Castro haar constant te beschermen? 

Lees verder

---

Boekfragment: De droompony

Tom rijdt voor zijn eerste klus met de VIP-LINER paardentruck naar Engeland om een springpaard en twee Shetlanders op te halen en naar Nederland te vervoeren. Wat voor Tom een droomtrip lijkt te worden, slaat al snel om in een reis boordevol hindernissen.

Lees verder

---

Non-fictie

In memoriam: Jeroen Brouwers

Op 11 mei van dit jaar overleed Jeroen Brouwers. Hij was niet alleen – in mijn ogen – Neerlands beste schrijver, maar ook van grote invloed op mijn eigen leven, denken en schrijven. Pakweg een maand na zijn heengaan verscheen onder zijn naam het boek Alles echt gebeurd, een collage van bijna-autobiografische schrijfsels. Het werd een prachtig afscheid. 

Lees verder

---

Nieuwe titel: Koen in Dakar

Koen Wauters neemt je mee achter de schermen van de zwaarste woestijnrally ter wereld, met een hele hoop anekdotes en uniek beeldmateriaal. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 6 februari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKJunior.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com