De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 20 december

---

Woord van het Jaar

 Zojuist is het Van Dale Woord van het Jaar 2022 bekend gemaakt: ‘klimaatklever’. Dit wordt door Van Dale zelf gedefinieerd als: ‘activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek.’ Hoewel het onderwerp klimaat natuurlijk ontzettend relevant is, had ik zelf gehoopt op een wat luchtiger woord van het jaar. Mede daarom had ik gestemd op ‘boektokken’ (het maken van filmpjes op TikTok over boeken), een woord dat ik ook daadwerkelijk vaak heb gehoord en gelezen het afgelopen jaar: in meerdere hoopvolle nieuwsberichten over het feit dat BookTok veel jongeren weer aan het lezen weet te krijgen, en in de vele persberichten waarin een boek wordt aangeprijsd als dé BookTok-sensatie van het moment. In de afgelopen editie van de BKYA (die nu in de boekhandel ligt!) spraken we zelf met een BookTokker, Noah de Campos Neto, voor een kijkje achter de schermen. Ook lanceerden we dit jaar ons eigen TikTok-account voor de Boekenkrant (@de.boekenkrant), waarin een stagiaire een nieuwe creatieve uitlaat vond.

Desondanks moet ik zeggen dat mijn favoriete woord van het afgelopen jaar nog steeds ‘luisterkuil’ is uit het Boekenweekessay van Marieke Lucas Rijneveld, verwijzend naar de schoot van zijn favoriete juf waarop hij mocht zitten als die hem voorlas. Ik wens elk kind een fijne luisterkuil toe voor de komende feestdagen.

Mirjam Mulder
Hoofdredacteur Boekenkrant
mirjam@boekenkrant.com

---

Literatuur

Boekverfilming: De acht bergen

Vijf jaar geleden veroverde Paolo Cognetti de wereld met zijn roman De acht bergen. Aangezien het verhaal zich afspeelt in het schitterende berglandschap van Noord-Italië, kon een verfilming van deze bestseller niet uitblijven. Het Belgische regisseurskoppel Felix Van Groeningen en Charlotte Vandermeersch nam die taak op zich. Werkt dit ingetogen verhaal over een onwrikbare vriendschap ook op het witte doek? Lees verder

---

Boekfragment: De affaire Christie

Lang geleden, in een ander land, heb ik eens bijna een vrouw vermoord. De drang om te doden is een apart gevoel. Het begint met een onvoorstelbare, allesoverheersende woede. Die neemt je lichaam helemaal van je over, zodat het lijkt alsof een goddelijke macht zich meester maakt van je wil, je ledematen en je geest.

Lees verder

---

Jeugd

Nieuwe titel: Klaas de kat verdwaalt met Kerst

Klaas de kat heeft een heel fijn leven, samen met zijn vriendjes Mila en Max. Maar op een dag moet zijn mand plaatsmaken voor een kerstboom. Wil jij weten wat er verder gebeurt in dit spannende prentenboek? Klaas de kat verdwaalt met Kerst is vanaf nu verkrijgbaar bij kinderboekenuitgeverij De Vier Windstreken. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Eerlijker kan niet

In Mijn onwijs eerlijke puberdagboeken lees je alles wat Ronald Venema bezighield toen hij veertien jaar was. Zijn dagboeken waren eerder al te beluisteren in de succesvolle podcast Alles Onwijs Eerlijk. Nu kun je ze ook lezen in de originele vorm. In dit eerste deel is het hoofdonderwerp de tongzoen. 

Lees verder

---

Column Onze Taal: Leuk ende leerzaam

De redactie van Onze Taal zet iedere maand een bijzonder taalboek in de schijnwerpers. Deze keer: Leukerlands van Rob Tempelaars.     

Lees verder

---

Spanning

Interview: De psychologie van tennis

Amy Dudley woont met haar echtgenoot, toptennisser Steven Dudley, en hun dertienjarige zoon Tim in een groot huis op het platteland. Steven maakt na een langslepende blessure zijn comeback op Wimbledon, maar net voordat hij aan zijn eerste ronde-partij kan beginnen, dringen twee gewapende overvallers zijn huis binnen en gijzelen zijn gezin. 

Lees verder

---

Strips

Nieuwe titel: Naar Texas en terug

In de graphic novel Naar Texas en terug neemt een vader zijn adolescente zoon mee op reis als een moderne ‘rite de passage’.  Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 2 januari verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKDuurzaam.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com