De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 29 november

---

 

Tweedehands boeken

Met Sinterklaas en de feestdagen in aantocht lijkt het mij een goed idee om mijn boekenkast eens op te ruimen. Ik heb bijna geen plek meer voor nieuwe boeken, en dat zal de komende tijd vast weer nodig zijn. Toch ben ik benieuwd hoeveel boeken ik daadwerkelijk erbij ga krijgen, want dit jaar doe ik voor het eerst geen cadeautjes met de familie. Daarbij heb ik mezelf voorgenomen om voorlopig geen nieuwe boeken aan te schaffen en eerst mijn huidige stapel te lezen.

Ook in het kader van duurzaamheid hoef ik geen stapels nieuwe boeken. Er zijn namelijk prima tweedehands boeken te krijgen voor een goedkope prijs. Laatst was ik in het ziekenhuis voor een afspraak en bij toeval stond er toen een boekenkraam met tweedehands boeken. Zowaar zat de thriller Verkeerde plaats verkeerde moment ertussen, die afgelopen maand is uitgegeven en waar ik naar op zoek was. Het leek nog gloednieuw. Zo stonden er nog veel meer boeken in die nooit gelezen leken te zijn. Dat is toch zonde? Tegelijkertijd bedacht ik me dat ik me zelf ook schuldig maak aan het bezitten van een stapel nieuwe ongelezen boeken, die soms alleen maar lijkt te groeien in plaats van te krimpen. Daarom leek het mij een goed idee om mijn boekenkast op te ruimen, zodat ik een minibieb of iemand anders blij kan maken met mijn tweedehands boeken, als cadeautje voor de feestdagen.

Sanne van der List
Redactie-stagiaire Boekenkrant
sanne@uhb.nl

---
Column Lex Jansen: Schrijvers en namen

Column Lex Jansen: Schrijvers en namen

Een paar dagen geleden was ik met een vriend in gesprek over boeken die we in ons leven gelezen hebben. Het viel me op dat er titels zijn die ik altijd paraat heb, terwijl er ook zijn waarvoor ik diep in mijn herinnering moet tasten.

Lees verder

---
Dossier: Een fantasierijke wereld

Dossier: Een fantasierijke wereld

Even wegdromen naar een fantasierijke wereld. Dat kan je het beste doen met een fantasy-boek. Het is af en toe wel lastig om het juiste boek te vinden. Daarom tipt de redactie een paar unieke fantasy-boeken die je ooit moet hebben gelezen.  

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: Drugsgeweld in de Braziliaanse favela

 Op het internationaal stripfestival van Angoulême werd de Fauve d’Or, de prijs voor het beste stripalbum, dit jaar uitgereikt aan Marcello Quintanilha voor zijn nieuwste graphic novel: Luister, mooie Márcia. Niet voor niets viel dit indrukwekkende album in de prijzen.

Lees verder

---
De IJslandse saga’s: over helden, hoofdhaar en historie

De IJslandse saga’s: over helden, hoofdhaar en historie

De IJslandse literatuur is uniek in de wereld, met een lange en rijke geschiedenis. Zes blogs geven via de literatuur een beeld van de cultuur en geschiedenis van het eiland. Dit is deel vijf, over de eeuwenoude IJslandse saga’s en Edda’s. Die hebben een gigantische invloed gehad op de IJslandse cultuur.

Lees verder

---

Jeugd

Recensie: Sprintje naar grootheid 

Ken je die spanning voordat een sprint van start gaat? Dat de concentratie is af te lezen van de gezichten van de sprinters, je de spieren strak ziet worden bij de aankondiging van de start, en dan uiteindelijk de explosie van kracht bij het startschot? Een spanning waarmee Usain Bolt goed bekend is. Zo ook de gelijknamige hoofdpersoon van Ghost

Lees verder

---

Non-fictie

Interview met Hans Achterhuis: 'Arendts opvattingen over het totalitarisme zijn actueler dan ooit'

Hans Achterhuis (1942) heeft een vrolijk stemmend loopje. Door een neurologische kink in de kabel voelt hij zijn voetzolen niet meer. Gelukkig koos hij lang geleden voor bedachtzaam formuleren en langzaam schrijven in plaats van een carrière als hordeloper. 

Lees verder

---

Boekfragment: Epke

Epke van sportjournalist John Volkers is een ontwapenende biografie van topsporter Epke Zonderland en zijn lichaam. Over presteren onder druk, grenzen verleggen en omgaan met tegenslagen.

Lees verder

---

Recensie: Zoektocht naar menselijkheid

In Op alle fronten maakt de Brits-Amerikaanse oorlogs- en rampencorrespondent Clarissa Ward de voorlopige balans op van haar carrière. Het levert een warm, indrukwekkend boek op over de grimmigste kanten van het menselijk bestaan. 

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 5 december verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als special de BKYA.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com