De beste bron voor boekennieuws

Boekenkrant Nieuwsbrief - 11 oktober

---

TikTok-expert 

De Boekenkrant is natuurlijk in de eerste plaats een papieren krant. Maar wij hebben ook meerdere social media-kanalen: Twitter, Facebook, Instagram en sinds kort ook TikTok (@de.boekenkrant). Die laatste werd alleen nog niet actief gebruikt, want daar waren we nog niet echt in thuis. Afgelopen tijd heb ik onderzoek gedaan naar het medium. Zelf was ik ook niet bekend met het kanaal. Instagram en Snapchat gebruik ik bijvoorbeeld wel, maar TikTok was nog helemaal nieuw voor mij. Om te weten wat je er precies mee kunt, heb ik veel TikTok-filmpjes gekeken. Vervolgens heb ik op basis daarvan wat concept-filmpjes gemaakt, om zo een goed idee te krijgen van hoe het werkt.  

Er zijn steeds meer TikTokkers die het boekenvak representeren. Ik heb het over BookTok. Op de flapteksten van boeken staat nu zelfs vaak dat het een BookTok-hit is. Heartstopper en Rood, wit & koningsblauw zijn twee boeken die populair werden door BookTok. De exemplaren waren niet aan te slepen. Bizar hoeveel impact een social media-kanaal kan hebben. 

Mensen zeggen ook dat TikTok verslavend kan zijn: sommige gebruikers zitten uren per dag op TikTok. Nu ik er onderzoek naar doe, ben ik ook veel op TikTok te vinden. Toch hebben mijn uren een ander doel. Ik zoek naar de dingen die we het beste kunnen gebruiken voor TikTok-video's over de Boekenkrant. Om het kort te zeggen, ik probeer een TikTok-expert te worden. 

Adinda Graafland 
Redactie-stagiaire Boekenkrant 
Adinda@uhb.nl 

---
Nieuw: een verjaardagskalender vol gedichten

Nieuw: een verjaardagskalender vol gedichten

Gedicht, gevierd, gefeliciteerd: een verjaardagskalender vol gedichten van Uitgeverij Palmslag. Twaalf dichters die hun poëzie bij Uitgeverij Palmslag publiceren brengen een ode aan verjaardagen, feestjes en andere belangrijke momenten die jij een plekje geeft in deze mooi ontworpen verjaardagskalender. 

Lees verder

---
De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 7 november 2022

De nieuwe BKFilosofie verschijnt op 7 november 2022

Op 17 november is het Wereld Filosofiedag. Daarom verschijnt bij de Boekenkrant van november de nieuwe editie van onze special de BKFilosofie! In deze editie spreken we filosoof Hans Achterhuis over zijn boek Ik wil begrijpen. Hierin onderzoekt hijde ‘onbekende’ kant van het leven en gedachtegoed van filosofe Hannah Arendt. 

Lees verder

---

Literatuur

Recensie: 'Ik heet geen Fatima'

Recensie: 'Ik heet geen Fatima'

Met Fatima raakt de Zweedse auteur Majgull Axelsson aan thema’s als moederliefde, identiteit, racisme en angst. In een dikke driehonderd bladzijden worden zowel letterlijke als figuurlijke grenzen overschreden. De gevolgen daarvan laten zich voelen in de levens van de hoofdpersonages.  

Lees verder

---
Boekfragment: De omwenteling

Boekfragment: De omwenteling

Hoe verging het Betsy en haar dochters na Het pauperparadijs? Meesterverteller Suzanna Jansen, auteur van Het pauperparadijs, schetst in De omwenteling de afgelopen eeuw vanuit een nieuw perspectief: dat van de vrouw.

Lees verder

---
Nieuwe titel: Het boek van alle boeken

Nieuwe titel: Het boek van alle boeken

Het laatste boek van een groot schrijver, een scherp denker, een rake beschouwer. ‘Calasso’s boeken zijn kunstwerken die de literatuur overstijgen. Alleen daarom verdient hij het om gelezen te worden.’ NRC  

Lees verder

---

Jeugd

Interview Judith Visser: 'Mijn roedel is het belangrijkst in mijn leven'

Interview Judith Visser: 'Mijn roedel is het belangrijkst in mijn leven'

Judith Visser schreef al dertien romans en een reeks korte verhalen. Met haar autobiografische roman Zondagskind, over het opgroeien met autisme, won ze de Hebban Literatuurprijs 2018, en haar thriller Stuk werd verfilmd door Steven de Jong. Fontana Banana is haar eerste kinderboek, geïnspireerd op haar eigen, gelijknamige hond. 

Lees verder

---
Interview met Lotte Stegeman: Heeft een worm emoties?

Interview met Lotte Stegeman: Heeft een worm emoties?

Heb jij een huisdier? Een hond misschien? Grote kans dat-ie je kwispelend komt begroeten als je uit school komt. Hij is blij om je weer te zien, dat is wel duidelijk. Of misschien heb je een poes. Dan kan het zijn dat ze soms zomaar even met haar kopje langs je benen strijkt. 

Lees verder

---
Nieuwe titel: De blaadjesdief

Nieuwe titel: De blaadjesdief

De blaadjesdief is verkozen tot thematitel van de Kinderboekenweek voor groep 1 & 2! 

Lees verder

---
Interview Andy Griffiths: ‘In mijn boeken probeer ik altijd zo maf mogelijk te zijn'

Interview Andy Griffiths: ‘In mijn boeken probeer ik altijd zo maf mogelijk te zijn'

Dit jaar is het  Kinderboekenweekgeschenk niet gemaakt door een Nederlandse auteur, maar door twee Australische! Je kent schrijver Andy Griffiths en illustrator Terry Denton vast van hun De waanzinnige boomhut-serie. In dit cadeauboek, Waanzinnige boomhut-verhalen, vertellen ze een aantal avonturen die té waanzinnig waren voor hun boekenserie. 

Lees verder

---

Non-fictie

Recensie: Portret van een moeder  

Recensie: Portret van een moeder  

Dieuwertje Blok, bekend als presentatrice van onder andere Het Sinterklaasjournaal, kwam samen met haar zussen tijdens het opruimen van hun ouderlijk huis het dagboek tegen van hun moeder. Aan de data die boven de bladzijdes stonden, kon ze zien dat haar moeder, Henny Gazan, in dit dagboek begon te schrijven in 1937. Zij was toen zestien.   

Lees verder

---

Een abonnement op de Boekenkrant?

Voor maar 42 euro per jaar ligt de Boekenkrant iedere maand bij jou in de brievenbus! Klik hier om je in te schrijven.

Het is ook mogelijk om als boekhandel, bibliotheek of school een abonnement te nemen voor een pakket van 100 exemplaren. Meer weten? Stuur een bericht naar abo@boekenkrant.com o.v.v. 'Abonnement Boekenkrant'.

---

Adverteren in de Boekenkrant?

Op 7 november verschijnt de nieuwe editie van de Boekenkrant met als bijlage de BKFilosofie.

Adverteren in de volgende editie van de Boekenkrant? Stuur een mail naar Mirjam Cornelis via verkoop@boekenkrant.com voor meer informatie.

---

De Boekenkrant biedt kwaliteit voor een breed publiek. Het Boekenkrant-team maakt elke dag de slogan ‘De Beste Bron voor Boekennieuws’ waar. Iedere eerste maandag van de maand verschijnt de Boekenkrant op tabloidformaat, dagelijks verschijnt er actueel boekennieuws op www.boekenkrant.com.

Deze nieuwsbrief ontvangt u iedere week. Als u in de toekomst geen nieuwsbrieven van de Boekenkrant wilt ontvangen, kunt u zich onderaan dit bericht afmelden door op 'opzeggen' te klikken. 

www.boekenkrant.com

redactie@boekenkrant.com